Sunday, 27 October 2013

Sofia info

De luchthaven van Sofia ligt op 10 kilometer ten oosten van het stadscentrum. Vanuit Brussel en Amsterdam zijn er dagelijks rechtstreekse vluchten. Om de tien minuten rijdt er een lijnbus naar het stadscentrum. Er staan ook taxi’s klaar aan de terminal. Let op met de taxichauffeurs, zij zullen je hoogst waarschijnlijk veel meer proberen te vragen dan de eigenlijk prijs.

Per auto bedraagt de afstand tot Sofia meer dan 2000 kilometer. Bulgarije is een klein land met veel buurlanden, wat het een ideale uitvalsbasis maakt. Er rijden verschillende internationale treinen van en naar Sofia. Zo zijn er treinen tussen Sofia en Athene, Wenen, Kiev, Istanbul en Boekarest. Bussen rijden naar Istanbul, Wenen en verschillende Griekse steden.

Sofia beschikt over een goed openbaar vervoernetwerk, dat bestaat uit trams, bussen en trolleybussen. Er is ook metro.  In de komende jaren gaat het metronetwerk nog uitgebreid worden. Trammen rijden tussen 5 uur ’s morgens en 1 uur ’s nachts, bussen en trolleybussen tussen 5 en 12. Een ticket kost ongeveer 0.50  euro. Je moet je ticket al kopen voor je op de bus of tram stapt. Tickets zijn te koop in kiosken.

In de stad rijden ook privé-minibusjes rond. Alles wat je moet doen is zwaaien naar de chauffeur. Je betaalt hem als je terug afstapt. Meestal bedraagt de prijs zo’n 1 euro.

De taxi’s in Sofia hebben een gele kleur. Zorg dat je voor je in de auto stapt voldoende duidelijkheid hebt over de prijs. Een normale prijs is ongeveer 0,79 leva  per km overdag en 0. 99 leva ’s nachts (1 euro is 1.95 leva).