Sunday, 27 October 2013

Rakija of rakia

Rakija of rakia (Albanees: raki, bepaalde vorm rakia; Bosnisch: rakija; Bulgaars: ракия, rakija; Kroatisch: rakija; Grieks: ρακί, raki; Hongaars: pálinka; Macedonisch: ракија, rakija; Roemeens: rachiu; Servisch: ракија, rakija; Slowaaks: pálenka; Sloveens: žganje) is vergelijkbaar met cognac, gemaakt door distillatie van vergiste vruchten. De drank is erg populair in de gehele Balkan, Italië en Frankrijk. De Turkse raki wordt vaak verward met rakija. Het verschil zit in de anijssmaak van de raki, die daardoor eerder onder te brengen is bij de ouzo en grappa.

Het alcoholpercentage is normaal gesproken 50%, maar thuis-geproduceerde rakija kan sterker zijn, gewoonlijk 75 tot 80%. Prepečenica is dubbel gedestilleerde rakija, met een alcoholgehalte van soms meer dan 80%.

Rakija wordt beschouwd als de nationale drank bij een aantal van de Zuid-Slavische volkeren. De meest voorkomende vorm, šljivovica (Slivovitsj), wordt geproduceerd van pruimen. De andere gemeenschappelijke vruchten zijn perziken, abrikozen, appels, vijgen, kweeperen en peren. In Istrië, Kroatië, wordt rakija uitsluitend uit druiven gemaakt, hier is de drank ook bekend door de meer lokale namen "trapa" en "grappa" (de laatste naam wordt ook gebruikt in Italië). Rakija gemaakt van pruimen of druiven wordt soms na destillatie gemengd met andere ingrediënten, zoals kruiden, honing, zure kersen en walnoten.