Rakija of rakia (Albanees: raki, bepaalde vorm rakia;
Bosnisch: rakija; Bulgaars: ракия, rakija; Kroatisch: rakija; Grieks: ρακί,
raki; Hongaars: pálinka; Macedonisch: ракија, rakija; Roemeens: rachiu;
Servisch: ракија, rakija; Slowaaks: pálenka; Sloveens: žganje) is vergelijkbaar
met cognac, gemaakt door distillatie van vergiste vruchten. De drank is erg
populair in de gehele Balkan, Italië en Frankrijk. De Turkse raki wordt vaak
verward met rakija. Het verschil zit in de anijssmaak van de raki, die daardoor
eerder onder te brengen is bij de ouzo en grappa.
Het alcoholpercentage is normaal gesproken 50%, maar
thuis-geproduceerde rakija kan sterker zijn, gewoonlijk 75 tot 80%. Prepečenica
is dubbel gedestilleerde rakija, met een alcoholgehalte van soms meer dan 80%.
Rakija wordt beschouwd als de nationale drank bij een aantal
van de Zuid-Slavische volkeren. De meest voorkomende vorm, šljivovica
(Slivovitsj), wordt geproduceerd van pruimen. De andere gemeenschappelijke
vruchten zijn perziken, abrikozen, appels, vijgen, kweeperen en peren. In
Istrië, Kroatië, wordt rakija uitsluitend uit druiven gemaakt, hier is de drank
ook bekend door de meer lokale namen "trapa" en "grappa"
(de laatste naam wordt ook gebruikt in Italië). Rakija gemaakt van pruimen of
druiven wordt soms na destillatie gemengd met andere ingrediënten, zoals
kruiden, honing, zure kersen en walnoten.