Saturday 26 January 2013

ABN AMRO, ING en Rabobank zijn met tientallen vennootschappen actief in belastingparadijzen, zoals de Kaaimaneilanden en Mauritius. Dat blijkt uit onderzoek van het Financieel Dagblad.

Beleggings- en vastgoedfondsen
De banken noemen de constructie in de belastingparadijzen; 'fiscaal nadeel voorkomen en niet belastingvoordeel halen'. Toch vermelden ze het niet in de jaarverslagen en is de Nederlandse overheid waarschijnlijk niet op de hoogte. "Het gaat met name om beleggings- en vastgoedfondsen", legt FD-redacteur Siem Eikelenboom uit.
"Wanneer een groep investeerders gezamenlijk wil investeren in een vastgoedfonds dan heb je kans dat op de stenen belasting moet worden betaald. Maar de investeerder moet over zijn investering ook belasting moet betalen. En ook over het fonds moet nog belasting worden betaald." En dat is precies waar het om draait, zegt Eikelenboom. "Om de belasting op dat fonds te ontduiken, plaatsen banken dat soort fondsen op dit soort bekende belastingparadijzen waar nul procent belasting is."
Vestigingen
Het is niet strafbaar wat de banken doen. En bij het woord belastingparadijs val je niet direct meer van je stoel. Maar toch is het opvallend nieuws met saillante details. "Want je hebt natuurlijk ABN Amro en ING die staatssteun hebben gekregen in 2008 en begin 2009. We waren vooral verbaasd dat ze nog steeds tientallen vestigingen hebben. Het staat dus niet in de jaarverslagen die ze publiceren."
Toch is het niet helemaal onvindbaar. Want het staat wel beschreven in de zogenaamde lijst der deelnemingen. "Aparte lijsten die gedeponeerd moeten worden bij de Kamers van Koophandel. Lijsten waarop je eigenlijk alle dochters plaatst waarin je een belang hebt van 20 procent of meer", legt Eikelenboom uit.