Monday 28 January 2013

Belastingstarieven Bulgarije



 BELASTINGTARIEVEN

1.Belasting op vennootschapswinst - het belastingtarief op vennootschapswinst in Bulgarije is een uniform tarief van 10%. Onderhevig aan de belasting op vennootschapswinst zijn vennootschappen en deelgenootschappen naar Bulgaars recht opgericht, ook exploitatiezetels in Bulgarije van niet-ingezetene entiteiten. Belastbare winst is het financiële resultaat geherwaardeerd voor belastingdoeleinden.

2. Dividendbelasting - dividenden zijn onderhevig aan 5% roerende voorheffing wanneer gedistribueerd aan individuen of ingezetene non-profit entiteiten of niet-ingezetenen met uitzondering van EU / EEA entiteiten. Dividenden gedistribueerd aan ingezeten vennootschappen maken geen deel uit van hun belastbaar inkomen met uitzondering van dividenden gedistribueerd door Speciale Doel Investering Voertuigen (REITS) en niet-EU / EEA buitenlandse entiteiten.

3. Roerende voorheffing - de roerende voorheffing is een uniform tarief van 5% van het bruto bedrag van dividenden en liquidatie quota maar 0% voor uitkeringen aan EU / EEA entiteiten en 10% op de bruto bedragen voor alle andere belastbare inkomens. De roerende voorheffing tarieven kunnen worden verminderd of opgeheven onder een toepasselijk belastingsverdrag.
3.1. Inkomen onderworpen aan roerende voorheffing ingehouden aan de bron wordt toegepast op: dividenden en liquidatie quota; rente, royalty's, franchising en factoring vergoedingen; vergoedingen voor technische, consultancy en managementdiensten; verkoopwinsten uit overdracht van onroerend goed; Operationele winst uit verkoop van financiële activa die zijn uitgegeven door ingezeten entiteiten of de staat en de gemeenten (vrijstelling voor meerwaarden uit de verkoop van effecten op een gereglementeerde markt voor Bulgaars, EU of EEA); huren uit verhuur van apparatuur, onroerend goed en andere eigendommen.
4. Personenbelasting - persoonlijke inkomstenbelasting is vastgesteld op een uniform tarief van 10% op het belastbare inkomen.
III. Jaarlijks aangifte en belastingbetaling

1. Fiscale verblijfplaats
1.1 Individuele personen worden beschouwd als ingezetenen voor het Bulgaarse belastingstelsel, als ze meer dan 183 dagen in Bulgarije verbleven en dit gedurende een periode van 12 maanden of als hun wezenlijke levensbelangen zich in Bulgarije bevinden, bepaald door hun persoonlijke en economische banden met het land, zoals woonplaats in Bulgarije, familie, werkgelegenheid, bezit van onroerend goed, investeringen, enz.

2. Fiscaal jaar

2.1. Het (fiscale) belastingjaar is het kalenderjaar zonder optie om te kiezen voor een  andere aangifte of andere boekjaar data.
2.2. Zeer belangrijk document is het jaarverslag. Het jaarverslag van de vennootschap bevat de belastingaangifte en het financieel verslag. Het kan  ingediend worden tot 31 maart van het lopende jaar voor het vorige boekjaar en dit  op het Agentschap van de Inkomsten en het Nationaal Instituut voor Statistiek. Het wordt ook ingediend bij het Registratie Bureau en dit tot 30 juni van het lopende jaar voor het vorige boekjaar. Het jaarverslag moet ook ingediend worden zelfs als het bedrijf niet actief geweest is tijdens het boekjaar. Het (fiscale) belastingjaar is het kalenderjaar zonder optie om te kiezen voor een andere aangifte of boekjaar data. Er geldt een korting van 5% wanneer de jaarlijkse aangifte wordt ingediend en de belasting wordt betaald vóór 10 februari van het daaropvolgende jaar of de jaarlijkse aangifte is ingediend langs elektronische weg.

3. Belastingaangifte en -betaling
3.1. De jaarlijkse belastingaangifte van privé-personen moet ingediend worden ten laatste op 30 April van het volgende jaar. De belasting moet tegen diezelfde datum ook betaald zijn. 
3.2. Privé-personen moeten geen jaarlijkse belastingaangifte indienen wanneer zij alleen inkomen hebben uit werkgelegenheid waarvoor reeds aangifte is gedaan  door de werkgever en/of een niet-belastbaar inkomen hebben of inkomsten die het onderwerp zijn van een eenmalige belasting.

4. Belastbaar inkomen
4.1. Belastbaar inkomen omvat geldelijke inkomsten evenals ontvangen voordelen in natura. Niet-belastbare zaken en " sociale voordelen in natura " kunnen worden uitgesloten. Bulgaarse belasting-ingezetenen zijn belast op hun wereldwijde inkomen. Niet-ingezetenen zijn alleen belast op hun Bulgaars inkomen aan de bron.

5. Betaling
5.1. De ingezetene betaler van het inkomen moet de voorheffing inhouden en doorstorten aan de begrotingsdienst binnen:
-drie maanden na de maand waarin de inkomsten verworven zijn en als de ontvanger belasting inwoner is van een land dat een belastingverdrag heeft met Bulgarije
- een maand na de maand waarin de inkomsten verworven zijn in alle andere gevallen
De ontvanger heeft opdracht de ingehouden belasting terug te storten binnen de voorwaarden vermeld hierboven in het geval van kapitaalmeerwaarden.

6. Inhoudingen - belastingaftrek is van toepassing in sommige gevallen met inbegrip van: verplichte sociale zekerheid en ziektekostenverzekeringsbijdragen, wettelijke inhoudingen voor freelancers, voor huurinkomsten, enz., vrijwillige persoonlijke verzekering tot een bepaald maximum, bepaalde donaties, andere specifieke situaties (handicap, hypotheek, enz.)

7. Teruggave bepalingen - Entities die in de EU verblijven, kunnen aftrekbare belastingenuitgaven aangeven en aanspraak maken op een overeenkomstige aftrek of teruggave van de belasting betaald op bruto basis. De vordering is jaarlijks en moet uiterlijk op 31 December van het volgende jaar worden ingediend.
8. Fiscale afschrijvingsregels - Maximum jaarlijkse afschrijvingstarieven liggen tussen 4% en 50%, afhankelijk van het type activa.
Gebouwen - 4%
Machines – 30%
Vervoersvoorzieningen – 10%
Computer, telefoons – 50%
Auto's – 25%
anderen-15 %