Monday 28 January 2013

Salarissen en sociale verzekeringen in Bulgarije

Salarissen en sociale verzekeringen   

1. Salarissen
1.1. Het brutoloon is het belangrijkste salaris en het netto salaris is het salaris dat een persoon ontvangt na aftrek van de verzekeringen en belastingen per maand voor  rekening van de werkgever. De salarisbegroting omvat het brutoloon en de sociale verzekeringen verschuldigd door de werkgever. De bijdragen voor sociale en gezondheidsdiensten worden betaald tot BGN 2200 brutoloon. De basis voor de berekening wordt afgetopt op BGN 2200 (ongeveer EUR 1.000) maandelijks. Dit betekent dat een persoon die een salaris van BGN 2000 of meer ontvangt d.w.z. BGN 3000, BGN 4000 enz. sociale bijdrage en verzekeringen betaalt tot het bedrag van BGN 2200 en 10% op het saldo boven de BGN 2200. De berekening van de te betalen belastingen is afhankelijk van het aantal arbeidsjaren, de geboortedatum en andere belangrijke feiten.

2. Sociale verzekeringen
2.1. De sociale verzekeringen zijn zeer belangrijk en de Bulgaarse belastingdienst is zeer strikt in de voorwaarden van de betaling ervan. De sociale verzekeringen zijn te betalen in het begin van elke maand voor de vorige maand, maar niet later dan de 10e dag van de maand. Na betaling van de sociale verzekeringen kan het salaris worden betaald. Betaling van salaris zonder betaling van sociale verzekeringen is strafbaar. Voor de betaling van de sociale verzekeringen moeten sommige documenten ingediend worden bij de dienst overheid belastingen en meer specifiek gaat het om verklaringen die de betaling bewijzen van de sociale zekerheid en het salaris tegenover de belastingdienst. De sociale verzekeringen worden betaald met speciale betalingsopdrachten aan de begroting.

2.2. Sociale zekerheid en pensioen, ziekteverzekering worden en door de werkgever en door de werknemer betaald in een bepaalde verhouding. Dit houdt in:
11% - pensioenfonds
5% - algemeen pensioenfonds
0.4% - 1.1% - arbeidsongevallen en professionele ziekte fonds (tarief afhankelijk van de beroepstak)
3.5% - algemene ziekte en zwangerschapsfonds
1% - werkloosheidsfonds
8% - ziekteverzekeringsfonds
0.1% - inkomensgarantiefonds