Monday 29 April 2013

Op doorreis in Bulgarije?


In geval van corruptie: Bied nooit zelf steekpenningen aan; dit is strafbaar. Als u om steekpenningen gevraagd wordt, weiger dan, noteer zoveel mogelijk gegevens (dienst waar de persoon voor werkt, naam/badgenummer, nummerbord dienstauto, plaats, tijdstip, omgeving) en dien zo snel mogelijk een klacht in. 

Bij problemen aan de grens kunt u daarvoor gebruikmaken van de klachtenboxen ter plekke. Gaat het om een grensbewaker of een politieagent, dan kunt u uw klacht registreren op http://nocorr.mvr.bg. Klachten over de douane kunt u registreren op http://www.customs.bg/en/signal. Op deze website worden anonieme klachten niet behandeld. U kunt uw klachten ook melden bij het Inspraakorgaan Turken (IOT) en/of de ANWB in Nederland. Zij kunnen uw klacht doorgeleiden. 

Het indienen van een anonieme klacht zal vrijwel zeker geen gevolgen hebben. Is uw klacht niet anoniem bedenk dan dat deze kan leiden tot strafrechtelijk onderzoek waarin u gedagvaard kunt worden om verplicht als getuige op te treden.