Sunday 21 April 2013

Bulgarije kende in 2012 een matige economische groei


De Bulgaarse economie groeit nog maar moeizaam sinds het land in 2009 in een diepe recessie raakte. Volgens woensdag bekendgemaakte cijfers groeide de economie van het land in 2012 met 0,8 procent. Bulgarije i, sinds 2007 EU-lid, behoort tot de armste landen in de Balkan.
De trage economische groei, de sterke daling van de koopkracht en de toenemende inflatie zorgden in februari voor protesten en hevige kritiek op de Bulgaarse regering. Volgens het Bulgaarse Instituut voor Markteconomie zullen buitenlandse investeringen uitblijven als er geen stabiele regering gevormd kan worden.
De Bulgaarse president Rosen Plevneliev kondigde 28 februari aan de parlementsverkiezingen te vervroegen naar 12 mei in plaats van begin juli. De vervroegde verkiezingen moeten een uitweg bieden voor de onderlinge verdeeldheid in de huidige regering.
Andere Oost-Europese landen als Tsjechië en Hongarije verkeren inmiddels in een zware recessie. De economieën van Bulgarije en buurland Roemenië groeiden tot 2009 nog met 6 à 7 procent.