Tuesday 16 April 2013

Even in herinnering brengen, is belangrijk om weten voor veel Belgen tijdens deze crisis


Belastingschuld-uitstel van betaling

Mensen met grote belastingschulden hebben de mogelijkheid om voor een deel van hun schulden onbeperkt uitstel van betaling te krijgen. De maatregel bestaat sinds 1 januari 2005, maar is te weinig bekend. Een campagne moet dat verhelpen.

 De campagne van de federale overheid via radio, tijdschriften, affiches en folders, moet de mogelijkheid onder de aandacht brengen en het vertrouwen tussen de belastingbetaler en de administratie opkrikken, zegt staatssecretaris voor Financiën Hervé Jamar.

De mogelijkheid tot onbeperkt uitstel van betaling voor mensen met een onoverkomelijke schuld bij de personenbelasting moet die mensen de kans geven uit een uitzichtloze situatie te geraken en een nieuwe start te nemen. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat de Staat toch een deel van de schuld ontvangt. Wie gebruik wil maken van de mogelijkheid, moet wel ter goeder trouw gehandeld hebben. Fraudeurs komen dus niet in aanmerking.

De maatregel slaat enkel op schulden bij de personenbelasting. Schulden bij de BTW of inzake roerende of onroerende voorheffing, successierechten of verkeersbelasting komen niet in aanmerking.

Tussen januari 2005 en eind mei van dit jaar kregen de invorderingsdiensten 4.365 dossiers, waarvan 1.173 dossiers een positief antwoord kregen. De betrokken belastingbetaler krijgt nooit uitstel van betaling voor de volledige schuld. Hij moet een deel blijven betalen - in een keer of in verschillende schijven - en moet daarover een akkoord sluiten met de belastingadministratie.