Saturday 6 April 2013

Bulgarije: btw vrijstellingen


Met het recht op aftrek van BTW: intracommunautaire leveringen, exporteren naar landen buiten de EU, internationaal vervoer van goederen en passagiers, bepaalde leveringen gerelateerd aan internationaal vervoer, verkoop van belastingvrije goederen onder bepaalde voorwaarden, bepaalde transacties gerelateerd aan de internationale handel, specifieke leveringen onder internationale verdragen, enz.

Zonder het recht op aftrek van BTW: overdracht of huur van gronden of rechten over land (met uitzondering van gereglementeerde terreinen en land grenzend aan
nieuwe gebouwen); overdracht van oude gebouwen of delen daarvan; verhuur voor residentiële doeleinden aan particulieren (een optie om deze transacties te belasten is beschikbaar); financiële en verzekeringsdiensten; gokken; bepaalde diensten met betrekking tot gezondheid, onderwijs, religie, cultuur, enz.; andere specifieke leveringen (bijvoorbeeld invoer van bepaalde goederen en tot een limiet, enz.)

VIES (toegevoegde waarde systeem voor de uitwisseling van BTW gegevens)

Dit is een elektronische databank voor het verwerken en opslaan van informatie van VIES verklaringen van handelaren die zich bezighouden met transacties binnen de Gemeenschap. Deze informatie wordt uitgewisseld op geregelde tijdstippen tussen de EU lidstaten.

Verklaringen worden ingediend tot de 14e dag, met inbegrip van de maand volgende op de belastingperiode waarop zij betrekking hebben. Zij worden ingediend in het bevoegde departement NRA door de aangever of door zijn erkende verantwoordelijke.

De Europese verkooplijst (VIES) aangiften moeten maandelijks worden ingediend met dezelfde deadline indien intracommunautaire leveringen van goederen of bepaalde diensten zijn uitgevoerd in de desbetreffende maand.