Sunday 14 April 2013

Landen die de identiteitskaart van/voor Belgen aanvaarden als inreisdocument en al dan niet het identiteitsbewijs voor – 12 jarigen en de voorlopige identiteitskaart


Landen van de Europese Unie, aanvaarden identiteitskaart onvoorwaardelijk, zonder bij voorbeeld minimum-geldigheid.  De identiteitskaart moet enkel geldig zijn op het moment van inreis.  Tenzij verder anders vermeld, aanvaarden zij ook de voorlopige identiteitskaart, het bewijs van identiteit en het identiteitsdocument.
·     Bulgarije
·     Cyprus
·     Estland
·     Denemarken
·     Duitsland
·     Finland
·     Frankrijk
·     Griekenland
·     Hongarije
·     Ierland
·     Italië
·     Letland
·     Litouwen
·     Luxemburg
·     Malta
·     Nederland
·     Oostenrijk
·     Polen
·     Portugal
·     Slovenië
·     Slowakije
·     Spanje (met inbegrip van Ceuta en Melilla)
·     Roemenië
·     Tsjechië
·     Verenigd Koninkrijk (met inbegrip van Gibraltar)
·     Zweden
Gebiedsdelen of regio’s verbonden aan lidstaten van de Europese Unie, aanvaarden de identiteitskaart onvoorwaardelijk, zonder bij voorbeeld minimum-geldigheid.  Identiteitskaart moet enkel geldig zijn op moment van inreis.
·     Faroer-eilanden (autonoom gebiedsdeel van Denemarken)
·     Franse Overzeese Departementen (Départements outre mer, onder leiding van prefect(uur): Guyane,Guadeloupe,Martinique, Réunion)
·     Groenland (autonoom gebiedsdeel van Denemarken)
·     Guersney, Jersey en Man
Landen van de Europese Economische Ruimte, aanvaarden de identiteitskaartonvoorwaardelijk, zonder bij voorbeeld minimum-geldigheid. De identiteitskaart moet enkel geldig zijn op moment van inreis.
·     Ijsland
·     Liechtenstein
·     Noorwegen
·     Zwitserland
Landen lid van de Raad van Europa, aanvaarden de identiteitskaartonvoorwaardelijk, zonder bij voorbeeld minimum-geldigheid.
·     Albanië
·     Andorra
·     Bosnië-Herzegovina
·     Kroatië
·     (Voormalige Joegoslavische Republiek) Macedonië
·     Monaco
·     Montenegro
·     San Marino
·     Turkije: de identiteitskaart moet verblijf ter plaatse dekken. Een maximaal 5 jaar verstreken Belgisch paspoort wordt ook aanvaard. Een identiteitsbewijs wordt aanvaard indien het kind reist met de ouders. Een geldige verblijfskaart afgegeven door Frankrijk, Luxemburg of Zwitserland aan een Belg
Andere Europese landen, geen lid van EU, EER, Raad van Europa, die de identiteitskaart onvoorwaardelijk, zonder bij voorbeeld minimum-geldigheid, aanvaarden.
·     Vaticaanstad
·     Noord-Cyprus
Niet-Europese landen, aanvaarden identiteitskaart voorwaardelijk:
·     Dominicaanse Republiek: Belgen kunnen met hun identiteitskaart de Dominicaanse Republiek inreizen met een rechtstreekse (charter)vlucht vanuit Zaventem of Schiphol. Reist de Belgische reiziger vanuit of in transit via een andere luchthaven, dan moet hij in de praktijk over een paspoort beschikken, omdat luchtvaartmaatschappijen die opereren vanuit andere landen niet weten dat Belgen de Dominikaanse Republiek met een identiteitskaart kunnen binnenreizen.
·     Egypte, met een minimum-geldigheid van 6 maanden te rekenen van inreis
·     Marokko, indien georganiseerde reis met minimum 8 personen (die elkaar niet moeten kennen), te bewijzen door voucher van Belgisch reisbureau of touroperator die reservatie (en betaling) bevestigt van de combinatie vliegtuig en hotel (geen reservatie per internet).  Een chartervlucht beantwoordt aan deze definitie, maar soms vliegen extra-reizigers met lijnvlucht: indien dan geen 8 personen: paspoort nodig.
·     Senegal, indien met reisorganisator en in groep (dus touroperator contacteren)
·     Tunesië, indien georganiseerde reis te bewijzen door voucher van Belgisch reisbureau of touroperator die reservatie (en betaling) bevestigt van de combinatie vliegtuig en hotel.
·     Jordanië:  In Aqaba bestaat er een mogelijkheid om voor passagiers van chartervluchten via een groepsvisum en Belgische identiteitskaart Jordanië binnen te komen.
Aanvaarden voorlopige identiteitskaart niet (maar wel het bewijs van identiteit):
·     Albanië (wegens onvoldoende geldig)
·     Egypte (wegens onvoldoende geldig)
·     Ijsland
·     Kroatië
·     Tunesië
·     Verenigd Koninkrijk
Aanvaarden het bewijs van identiteit niet (maar wel de voorlopige identiteitskaart)
·     Litouwen
·     Slowakije
Aanvaarden noch voorlopige identiteitskaart, noch bewijs van identiteit
·     Bosnië-Herzegovina
·     Bulgarije
·     Roemenië
Gebiedsdelen of regio’s verbonden aan lidstaten van de Europese Unie, aanvaarden de identiteitskaart NIET.  Paspoort is nodig.
·     Franse Overzeese Gemeenschappen en Gebieden (Collectivités et Territoires outre-mer, onder leiding van Haut Commissaires: l’îlot de Clipperton, Frans Polynesië (Tahiti, …), Wallis et Futuna, Terre Australe et Antarctique française, Mayotte, Saint-Pierre et Miquelon, Nouvelle Calédonie, Saint Barthélemy, Saint Martin)
·     Nederlandse Antillen