Tuesday 16 April 2013

Burgerrechten? Niemand wist waarschijnlijk dat dat bestaat in Belgie

Om te starten als ondernemer moet je je burgerrechten bezitten.

Om te starten als ondernemer moet je je burgerrechten bezitten. Ben je door de rechter ontzet uit je burgerrechten, dan mag je geen eigen zaak opstarten.

Een faillissement belet je als natuurlijk persoon in principe niet om een nieuwe handelsactiviteit op te starten. Als je faillissement te wijten was aan een ernstige fout, dan kan de rechtbank je wel verbieden opnieuw handelaar te worden. Dat verbod geldt altijd voor een specifieke duur, die door de rechtbank wordt bepaald. De minimumduur is drie jaar, de maximumduur tien.

Een veroordeling wegens fiscale fraude of specifieke misdrijven zoals schriftvervalsing, diefstal of omkoping kan ook leiden tot een verbod om nog bepaalde functies uit te oefenen in vennootschappen. Ook dat verbod geldt altijd voor een welbepaalde periode, van minimum drie jaar, maximum tien jaar.

Heb je als zelfstandige een faillissement achter de rug, maar heb je te goeder trouw gehandeld, dan kan de rechtbank zogenaamde verschoonbaarheid uitspreken. Je schulden worden dan kwijtgescholden. Het al of niet uitspreken van verschoonbaarheid heeft alleen te maken met de kwijtschelding van je schulden, niet met de toelating of het verbod om weer een handelsactiviteit op te starten.