Monday 8 April 2013

Bestrijding corruptie Bulgarije


Toen Bulgarije en Roemenië destijds het lidmaatschap van de EU aanvroegen, moesten zij aan een reeks eisen voldoen. Eén daarvan was dat er geen grootschalige corruptie en fraude in deze landen mocht voorkomen en dat zij een goed functionerend rechtssysteem moesten hebben.

Ik word regelmatig benaderd door mensen die in Bulgarije en Roemenië hebben gereisd en die met corruptie en fraude te maken hebben gehad, bijvoorbeeld in de vorm van smeergeld dat zij moesten betalen aan de overheid.

De Commissie heeft een elektronisch fraudemeldingssysteem (Fraud Notification System — FNS) in het leven geroepen, waar burgers anoniem naar toe kunnen schrijven indien ze vermoeden dat er in een lidstaat gefraudeerd wordt met EU-middelen. Maar wat kan de Commissie doen aan fraude in de lidstaten die geen EU-middelen betreffen?

Wat doet de Commissie om ervoor te zorgen dat het algehele corruptieniveau in Bulgarije en Roemenië omlaag gaat?

Gaat de Commissie actie ondernemen om te bewerkstelligen dat Bulgarije en Roemenië in hogere mate voldoen aan de „criteria van Kopenhagen” nadat zij lid zijn geworden van de EU?

(in de rechterbalk van deze blog vindt u twee nummers die nuttig kunnen zijn als u door Bulgarije reist en u geconfronteerd wordt met corruptie).