Wednesday 24 October 2012

Alles wat u moet weten over de Bulgaarse vennootschappen



Meeste investeringen en start-ups van Europa
Bulgarije is in 2007 toegetreden tot de EU en is als zakelijke jurisdictie zéér in opkomst. Geen enkel ander EU land heeft zoveel investeringen en start-ups vanuit andere EU lidstaten gekend als Bulgarije.
Voordelige oprichting en laagste belastingen van Europa
Het land is geliefd onder met name Engelse, Duitse, Nederlandse, Belgische, Griekse en Roemeense ondernemers. De reden hiervoor zijn duidelijk: Bulgarije kent de laagste belastingen van alle EU lidstaten en het starten van een vennootschap is er, in vergelijking met andere EU jurisdicties, zeer goedkoop.
Voor iedereen toegankelijk
In 2006 heeft het Europees Hof in het Cadburry-Schweppes arrest zich uitgesproken over verplaatsingen binnen de EU met fiscale motieven. De uitspraak is glashelder: Dergelijke verplaatsingen vallen onder de Europese vrijheid van vestiging. Een ieder mag dus een onderneming starten in ieder EU land, ook wanneer dat uitsluitend om fiscale redenen is gedaan.
Bulgaarse missie
De Bulgaarse regering heeft na deze uitspraak haar vennootschapsrecht en belastingregime drastisch aangepast, deze aangepaste wetgeving is in 2008 ingegaan. En nog altijd voert de Bulgaarse regering een duidelijk beleid om ervoor te zorgen dat Bulgarije het land is met de laagste belastingen in de EU. Dit verklaart dan ook de enorme groei aan investeringen in Bulgarije.
De ultieme combinatie
De combinatie van lage belastingen, een zeer flexibel arbeidsrecht en de laagste arbeidskosten in de EU heeft ervoor gezorgd dat Bulgarije inmiddels de meer bekende jurisdicties als het Ierland en Cyprus voorbij gestreefd is.
De belangrijkste voordelen van Bulgarije:
Minimumkapitaal voor de oprichting van een vennootschap: 2 leva (ongeveer 1 euro)
Vennootschapsbelasting van 10% (laagste tarief in Europa!)
Inkomsten/personenbelasting van 10% (laagste tarief in Europa!)
Dividendbelasting van 5% (te vermijden via een Engelse of Cypriotische holding)
Flexibel arbeidsrecht en zéér lage arbeidskosten

Zeer lage VPB
Bulgarije is dus een goede jurisdictie voor het plaatsen van ondernemingen of delen van ondernemingen om zodoende te zorgen dat het merendeel van de winst van de groep in Bulgarije wordt belast tegen het zeer lage tarief van de VPB.
Interessante extra vrijstellingen op VPB
Ondernemingen die zich vestigen in gebieden met hoge werkloosheid kunnen, onder bepaalde voorwaarden, nog eens voor 5 jaar een vrijstelling krijgen op de vennootschapsbelasting. Dit is zeer interessant voor financieringsvehikels, firma’s die royalties en licentierechten ontvangen, import/export firma’s, etc. etc.
Outsourcing
Ook wordt Bulgarije veelal gebruikt als jurisdictie voor outsourcing van arbeid, logisch, gezien de aanzienlijk lagere arbeidskosten dan in West-Europa. Belgian Bulgarian Partners heeft zelf ook gekozen voor Bulgarije als jurisdictie.
10% Inkomstenbelasting
In de meeste gevallen kan de ondernemer ook zitting nemen in de directie, zonder dat daarmee de Nederlandse of Belgische  fiscus de onderneming als Nederlands of Belgisch beschouwt (en dus in Nederland of Belgie wil belasten). Op grond van het belastingverdrag tussen Nederland/Belgie en Bulgarije ligt de heffingsbevoegdheid van vergoedingen aan directieleden bij Bulgarije. Met andere woorden: Een directiesalaris wordt slechts belast tegen 10% Bulgaarse inkomstenbelasting en niet met Nederlandse of Belgische inkomstenbelasting (die kan oplopen tot 52%)..
Gunstig te combineren
Zeker wanneer u een Bulgaarse werkmaatschappij combineert met een Engelse holding kunt u profiteren van gunstige belasting van uw winsten, maar ook van uitgekeerde dividenden.
Een kleine greep uit de vele voordelen van Bulgarije
Bulgarije heeft de laagste vennootschapsbelasting in de EU: 10% flat tax
Bulgarije heeft tax incentives die vrijstelling verlenen van het betalen van vennootschapsbelasting voor 5 jaar bij vestiging in bepaalde gebieden
Bulgarije heeft de laagste inkomsten/personenbelasting: 10% flat tax
Bulgarije heeft slechts 5% dividend belasting (0% voor dividenden die worden uitgekeerd aan een holding binnen de EU – moeder-dochter richtlijn)
Bulgarije heeft slechts 10% belasting op royalties and rente
Bulgarije is sinds 2007 lid van de EU (in 2011 treedt Bulgarije ook toe tot het Schengen gebied)
Bulgarije is de perfecte locatie voor zaken doen binnen Europa, Rusland/GOS en Azië
Bulgarije heeft vele belastingverdragen ter voorkoming van dubbele belasting, waaronder met Nederland en België
Bulgarije beschikt over geschikte en goedgeschoolde arbeidskrachten tegen de laagste arbeidskosten in de EU
Bulgarije heeft belastingverdragen met vele landen (waaronder Nederland en België) ter voorkoming van dubbele belasting

Bulgaarse Vennootschappen
De meest gebruikte rechtsvormen in Bulgarije zijn de OOD en de AD, respectievelijk vergelijkbaar met de Nederlandse B.V. en N.V. In de naamgeving wordt wel uitdrukkelijk een onderscheid gemaakt wanneer een vennootschap slechts één enkele aandeelhouder heeft, in dat geval veranderd de naam van de rechtsvorm naar EOOD en EAD. Wat betreft de oprichtingseisen veranderd er helemaal niets.
(E)OOD
Eenvoudige oprichting
Dit is de meest gebruikte rechtsvorm in Bulgarije. Het minimum kapitaal bedraagt 2 leva (ongeveer 1 euro).Het oprichten van deze rechtsvorm is vrij eenvoudig:
Oprichting
Belgian Bulgarian Partners maakt alle stukken op voor de vennootschap, de stukken zijn vergezeld van een Engelse vertaling. Bij een Nederlandse of Belgische notaris moet de handtekening van elke bestuurder worden gelegaliseerd, alsmede de handtekening van de volmacht die moet worden verstrekt aan Belgian Bulgarian Partners om de handelingen te mogen verrichten tot oprichting van de vennootschap). Deze documenten moeten eveneens van een apostille worden voorzien.
Volstorting en registratie
Belgian Bulgarian Partners zal vervolgens een speciale geblokkeerde bankrekening openen waarop het kapitaal van de vennootschap dient te worden volstort. Hiervan zal een bankverklaring worden afgegeven. Daarna zal de vennootschap worden ingediend ter registratie bij het Bulgaarse handelsregister.
Company seal
Tot slot zal voor de vennootschap de officiële stempel worden gemaakt (company seal). Ieder document (factuur, offerte, contract, etc. etc.) dient te zijn voorzien van deze stempel, wil het document rechtsgeldig zijn.
In natura
Inbreng in natura is eveneens mogelijk. Hiervoor dient eerst de waarde van de inbreng te worden bepaald door het Bulgaarse handelsregister. Deze procedure dient plaats te vinden alvorens de vennootschap ter registratie wordt aangeboden.
(E)AD
De procedure voor oprichting van deze rechtsvorm is nagenoeg gelijk aan die van de OOD. Dit type vennootschap vereist echter wel een hoger vol te storten kapitaal, namelijk tenminste 50.000 leva. Ook hier dient de volstorting plaats te vinden via de bank of in natura.
Statutaire zetel
Belgian Bulgarian Partners kan vennootschappen van cliënten eveneens voorzien van een officiële statutaire zetel. Post afkomstig van officiële instellingen in Bulgarije, alsmede post afkomstig van de bank waar de vennootschap een rekening heeft is inbegrepen in de service. Tegen een meerprijs kan ook overige post in ontvangst worden genomen en door worden gestuurd naar ieder gewenst adres.
Nominee director service
Het is mogelijk om een Bulgaarse vennootschap te voorzien van een lokale directeur. In bepaalde gevallen is dit zelfs een vereiste op grond van het belastingverdrag, met deze dienst kan optimaal worden geprofiteerd van het gunstige tarief van de Bulgaarse vennootschapsbelasting van 10%.