Friday 12 October 2012

Topmultinationals betalen amper belasting

Hoewel de vennootschapsbelasting 33,99 procent bedraagt, betalen vijftig van de meest winstgevende vennoootschappen en multinationals gemiddeld amper 0,57 procent belasting. Die conclusie maakte Marco Vanhees van de studiedienst van de linkse partij PVDA na doorlichting van de 500 grootste ondernemingen in België.

Over die top-500 schrijven dinsdag zowel de Gazet van Antwerpen als Le Soir. Het enorme verschil valt niet aan fraude toe te schrijven: de bedrijven maken gewoon gebruik van diverse wettelijke systemen om belastingen te ontduiken.

14,3 miljard euro misgelopen
De belangrijkste van die aftreksystemen zijn, volgens Vanhees: de notionele intrestaftrek, de meerwaarde op aandelen en het aftrekken van vroegere verliezen. Volgens de PVDA-studie liep de staat aldus vorig jaar 14,3 miljard euro aan inkomsten mis.

GvA laat ook econoom Ivan Van de Cloot van denktank Itinera aan het woord. Die waarschuwt voor een vlucht van filialen van de multinationals als die niet meer met een fluwelen handschoen worden aangepakt. En wegens hun belang voor de werkgelegenheid is die fluwelen handschoen terecht, aldus de econoom.