Thursday 25 October 2012

Oudste dorp van Europa gevonden in Bulgarije



Een team van archeologen heeft in het noordoosten van Bulgarije, in de regio Varna, de overblijfselen van een prehistorisch dorp blootgelegd. 

Volgens het team is dit dorp de oudste nederzetting die tot nu toe in Europa gevonden is. De overblijfselen zouden uit de periode 4.700-4.200 voor Christus stammen. 

De vondst is bevestigd door Duitse, Engelse en Japanse wetenschappers. Er zijn eerdere voorbeelden van menselijke bewoning dan de nederzetting bij Provadia, maar deze vondsten beperkten zich tot gebruiksvoorwerpen en menselijke resten. 

Balkan

Bij Provadia heeft men o.a. twee meter dikke en drie meter hoge muren opgegraven. Deze muren zijn de oudste en meest massieve prehistorische verdedigingsmuren die tot nu gevonden zijn in Europa. 

Volgens de archeologen woonden in het dorp tussen de 300 en 350 mensen en leefden ze van de nabije zoutmijn. Zout was vroeger een waardevol betaalmiddel en de inwoners van het dorp hadden het goed, want de 7.500 jaar oude zoutmijn bij Provadia was de enige mijn in de Balkan.

Bron: Reisgraag.nl