Friday 26 October 2012

Bedrijf opzetten in Bulgarije

Als u een bedrijf wilt opzetten in Bulgarije, moet het voldoen aan de eisen zoals die gesteld worden in de Commercial Act. Onder de Commercial Act kunnen onder andere de volgende bedrijfsvormen worden opgericht:

• Besloten vennootschap ‘Druzhestvo s ogranichena otgovornost’ (OOD)
Een of meer natuurlijke rechtspersonen is/zijn gerechtigd om een besloten vennootschap op te richten waarbij zij aansprakelijk zijn tot de hoogte van hun kapitaalinleg. De oprichters zullen gezamenlijk aansprakelijk zijn voor eventuele schade die veroorzaakt is tijdens de oprichting van het bedrijf, als zij niet met de nodige zorg hebben gehandeld. Ook buitenlandse (rechts)personen kunnen een OOD oprichten. Voor een bv is het minimumbedrag vastgesteld op 5.000 leva (ruim 2.500 euro). Het zal bestaan uit aandelen van de vennoten van het bedrijf en geen aandeel mag kleiner zijn dan 10 leva (ongeveer 5 euro). Minimaal 70 procent van het kapitaal moet bij oprichting gestort worden. Een nieuwe vennoot zal worden voorgedragen in de algemene vergadering door middel van een schriftelijk verzoek. De beslissing om de vennoot op te nemen, moet geregistreerd worden in het handelsregister (Commercial Register).

• Naamloze vennootschap ‘Aktsionero druzhestvo’ (AD)
Een naamloze vennootschap (nv) is een bedrijf waarvan het kapitaalfonds opgedeeld is in aandelen. Het bedrijf is aansprakelijk voor zijn crediteuren en zijn bezittingen. Bij deze vorm zijn de aandeelhouders slechts aansprakelijk tot het ingelegde bedrag. Ook buitenlandse (rechts)personen kunnen een nv oprichten. Het minimumbedrag voor het oprichten van een beursgenoteerde nv bedraagt 100.000 leva (ongeveer 51.000 euro) en voor een gesloten nv 50.000 leva (ruim 25.000 euro). Minimaal 25 procent van het kapitaal moet bij oprichting gestort worden en er moeten minimaal twee aandeelhouders zijn. Bij deze rechtsvorm is men verplicht om jaarlijks een balans en een jaarrekening op te maken.


• Algemene vennootschap (General Partnership)
Vergelijkbaar met de vennootschap onder firma (Vof) in Nederland. Een Algemene Vennootschap is een bedrijf gevormd door twee of meerdere personen met het doel commerciële transacties te doen onder een gemeenschappelijke naam. Een buitenlander mag alleen deelnemen in een 'general partnership', als hij woonachtig is in Bulgarije. Er is geen minimum benodigd kapitaal vereist.

• Commanditaire vennootschap (cv)
Een commanditaire vennootschap is een speciaal soort vennootschap onder firma. In deze vennootschapsvorm zijn er één of meer beherende vennoten en één of meer stille vennoten. Deze laatsten hebben slechts een financiële inbreng en worden ook wel commanditaire vennoten genoemd. De beherende vennoot is dan de gecommanditeerde vennoot, hij die bevoegd is om te handelen namens de vennootschap. Stille vennoten zijn, net als aandeelhouders van een bv, slechts aansprakelijk voor het bedrag dat zij investeren. Zij mogen niet namens de vennootschap optreden. Doen zij dit toch, dan worden ze net als de beherende vennoten aansprakelijk voor alle schulden.


• Eenmanszaak ‘Ednolichen turgovetz’ (ED)
Elke inwoner van Bulgarije mag zich registreren als eenmanszaak. De eenmanszaak is echter geen rechtspersoon en de aansprakelijkheid wordt volledig door de eigenaar persoonlijk gedragen. Buitenlandse investeerders mogen een eenmanszaak oprichten als ze beschikken over een permanente verblijfsvergunning. Zij zijn niet verplicht een onderneming op te richten. Voor de aankoop van onroerend goed en licenties is wel een permanente vestiging nodig. Ook voor de gunning van aanbestedingen van de Bulgaarse overheidsinstellingen wordt aangeraden te kiezen voor de permanente vestiging.

• Filiaalkantoor of vertegenwoordiging
Deze bedrijfsvorm kan worden opgericht door buitenlandse natuurlijke of rechtspersonen en vertegenwoordigt het moederbedrijf op de Bulgaarse markt. Een dergelijk kantoor mag niet zelf actief zijn in productie of handel. Het moet ingeschreven worden bij de Kamer van Koophandel, maar is geen formele rechtspersoon.

Registratie
Op 1 januari 2008 zijn de handelsregisters bij de districtsrechtbanken komen te vervallen. Sinds die datum moeten Bulgaarse bedrijven zich inschrijven bij het Nationale Handelsregister, dat onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Justitie valt. Bedrijven krijgen bij inschrijving een identificatiecode. Alle reeds bestaande bedrijven moeten zich voor 31 december 2010 opnieuw laten registreren bij het Nationale Handelsregister. Het register is openbaar.
Voor de verplichte registratie in het handelsregister zijn de volgende documenten vereist:
• Bewijs van goed gedrag van alle aandeelhouders;
• Kopie van het paspoort van alle aandeelhouders;
• Bewijs van inschrijving in het handelsregister van de moedermaatschappij;
• Besluit van de algemene aandeelhoudersvergadering van de moedermaatschappij over het opzetten van de nieuwe onderneming. Dit document moet door alle aandeelhouders van de moedermaatschappij zijn ondertekend;
• Oprichtingsakte;
• Bewijs van betaling van het maatschappelijk kapitaal en documenten die het eigendom van de bijdragen in natura aantonen.
Let wel: Nederlandse documenten moeten vertaald worden om in Bulgarije te kunnen gebruiken. De vertaling moet gebeuren door een beëdigde vertaler. De Nederlandse arrondissementsrechtbanken kunnen een 'apostille' afgeven waarmee de documenten in Bulgarije worden geaccepteerd.

Aanvullende registraties
Een onderneming moet zich vervolgens nog laten registreren bij de volgende instanties:
• Nationaal Instituut voor de Sociale Zekerheid (NSSI), als men personeel in dienst heeft;
• Nationaal Statistisch Instituut (NSI). Dit instituut geeft een identificatiecode af, de 'BULSTAT CODE'. Deze is verplicht voor alle bedrijven. Vergelijkbaar met de BIK (bedrijfsidentificatiecode bij de Kamer van Koophandel);
• De belastingdienst;
• Douaneautoriteiten, als men goederen gaat in- of uitvoeren.
De doorlooptijd die nodig is voor de gehele bedrijfsregistratie zal niet meer dan 1 tot 1,5 maand bedragen.