Thursday 18 October 2012

Belastingsparadijzen in het nauw

De financieel-economische crisis i die in 2007 ontstond heeft gevolgen voor belastingparadijzen. Doordat men kritischer ging kijken naar financiële instellingen kwamen landen met afspraken om belastingontduiking tegen te gaan. Met name EU-lidstaten en de VS proberen sindsdien de belastingparadijzen aan te pakken. Hierbij pogen zij meer controle uit te oefenen op financiële organisaties die werken vanuit landen die het bankgeheim belangrijk vinden.
Voor de meeste lidstaten i vormt dat bankgeheim al lange tijd een bron van grote irritatie. Landen als Zwitserland, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, de Kanaaleilanden, maar ook Caribische eilanden die aan de EU zijn gerelateerd, zoals de Maagdeneilanden, houden voor vele honderden miljarden euro’s aan spaargeld voor de fiscus verborgen.
Er zijn verschillende redenen om de belastingparadijzen aan te pakken. Door de crisis kunnen de overheden het geld hard gebruiken. Ook zien veel mensen het als onethisch dat de rijken het geld op deze manier weghouden bij de armere mensen die het juist tijdens de crisis goed kunnen gebruiken. Bovendien slagen mensen die frauderen met BTW i en accijnzen i erin hun illegale inkomsten geheim te houden, waardoor een effectieve aanpak van dit probleem in de praktijk erg lastig blijkt.
 
(bron: europa nu)