Monday 29 October 2012

Bulgarije grenstoezicht: memorandum



Memorandum van Overeenstemming

TUSSEN
HET MINISTERIE VAN BINNENLANDSE ZAKEN VAN DE REPUBLIEK BULGARIJE EN
HET MINISTERIE VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES VAN NEDERLAND

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van de Republiek Bulgarije en het ministerie van
Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van Nederland, hierna te noemen “de partijen”,

Teneinde met gezamenlijke inspanningen bij te dragen aan het verbeteren van de veiligheid en het grensbeheer binnen de Europese Unie,

Gelet op de goede bilaterale samenwerking, het gevestigde vertrouwen en de bereidheid deze samenwerking in wederzijds belang voort te zetten en uit te breiden,

Aanvullend op het lopende Derde programma voor bilaterale politiële samenwerking tussen de Republiek Bulgarije en Nederland voor de periode 2011-2012, en ter uitvoering van het Memorandum van Overeenstemming voor politiële samenwerking van 2006,

Vastbesloten de verbeterde mogelijkheden voor effectief beheer van de buitengrenzen van het Schengengebied voorzien in het wettelijk kader van de Europese Unie, bijvoorbeeld het nieuwe wettelijke kader van Frontex, ten volle te benutten,

Gelet op de bereidheid van de partijen gezamenlijke activiteiten te ontplooien ten behoeve van grenscontrole en veiligheidskwesties,

Verwijzend naar punt 42 van de conclusies van de Europese Raad van 2 maart 2012 houdende dat de Raad in de tussenliggende periode maatregelen zal vaststellen en implementeren die kunnen bijdragen aan het welslagen van de uitbreiding van het Schengengebied met Bulgarije en Roemenië.

Zijn het volgende overeengekomen:

1. Naast de gerichte en vaste activiteiten op nationaal niveau en de efficiënte afstemming met de overige EU-lidstaten en Frontex, verklaren de partijen zich bereid in de toekomst gezamenlijke activiteiten te verrichten ten behoeve van de efficiënte implementatie van het Schengenacquis en samen te werken ten behoeve van de veiligheid in de Europese Unie.

2. De partijen spreken opnieuw hun bereidheid uit tot volledige en effectieve samenwerking op het gebied van grenscontrole en veiligheidskwesties met behulp van nieuwe technologieën, alsmede surveillance aan de zeegrenzen, opsporing van valse en vervalste documenten, acties tegen mensenhandel en uitbreiding van de operationele samenwerking, met name op middenmanagementniveau.

3. De samenwerking op bovengenoemde terreinen geschiedt door middel van gezamenlijke activiteiten, waaronder wederzijdse bezoeken en het uitwisselen van ervaringen en expertise.


De  uitwisseling  van  informatie  vindt  plaats  overeenkomstig  het  nationale  recht  van  de partijen.

4. De betrokken deelnemers, voorwaarden, plaats, onderwerpen en activiteiten in het kader van de bilaterale samenwerking tussen de Republiek Bulgarije en Nederland zijn opgenomen in het plan dat als bijlage bij dit memorandum is gevoegd.

5. Voor de uitvoering van deze gezamenlijke activiteiten detacheren de partijen ambtenaren, hierna te noemen “gedetacheerde ambtenaren”.

6. De communicatie tussen de gedetacheerde ambtenaren van beide partijen tijdens de gezamenlijke activiteiten vindt plaats in de Engelse taal of vindt plaats in het Engels.

7. Alle informatie over de organisatie van de gezamenlijke activiteiten worden vastgesteld met  wederzijds  goedvinden  van  de  partijen.  Tenzij  gezamenlijk  anders  overeengekomen, draagt het gastland de accommodatiekosten en de dagvergoedingen van de gedetacheerde ambtenaren en draagt het zendende land de vervoerskosten.

8. De partijen bespreken gezamenlijk de implementatie en de resultaten van de uitgevoerde activiteiten en geïmplementeerde “best practises”/ goede voorbeelden of ervaringen..

Dit Memorandum van Overeenstemming treedt in werking op de datum van ondertekening en blijft van kracht tot de implementatie van de laatste activiteit uit het plan dat als bijlage is bijgevoegd).

Uit dit Memorandum van Overeenstemming vloeien geen rechten of verplichtingen voort krachtens het internationaal recht.

Het Memorandum van Overeenstemming kan door elk van de partijen worden beëindigd door de andere partij daarvan een maand vooraf schriftelijk kennis te geven.

Dit Memorandum van Overeenstemming vertegenwoordigt de afspraken tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken van de Republiek Bulgarije en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van Nederland over de aangelegenheden waarnaar hierin wordt verwezen.

Ondertekend te Den Haag op 22 mei 2012, in de Bulgaarse, de Engelse en de Nederlandse taal, waarbij alle teksten gelijkelijk authentiek zijn. In geval van verschillen in interpretatie is de Engelse tekst doorslaggevend.



Voor het ministerie van Binnenlandse Zaken van de Republiek Bulgarije

Voor het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van Nederland