Sunday 21 October 2012

Het rila gebergte


Het Rila-gebergte ligt in het westen van Bulgarije, ten zuiden van de hoofdstad Sofia. Het landschap bestaat uit bergen, bossen, meren en beekjes. Centraal ligt een groot nationaal park, waar een groot aantal diersoorten leeft. Het Rila-gebergte is het hoogste gebergte in de Balkan. Met 2925m is de Moesala de hoogste bergtop. Het oudste en tevens grootste wintersportgebied van Bulgarije, Borovets, bevindt zich in deze streek. Borovets is een zeer bosrijk skigebied met in totaal 35km pistes. Naast diverse wintersportmogelijkheden is het Rila-gebergte het hele jaar door ook zeer geschikt voor wandelen, mountainbiken, paardrijden, vissen en vogels kijken.
Het Rila gebergte ligt in het westen van Bulgarije, ten noorden van het Pirin-gebergte en ten zuiden van het Vitosha-gebergte en de hoofdstad van Bulgarije, Sofia.
 
Het landschap van het Rila-gebergte wordt gekenmerkt door bergen, dennenbossen, rivieren en diverse fraaie meren en beekjes. Centraal is een groot nationaal park met hoge bergtoppen en uitgestrekte bossen waar diverse (zeldzame) diersoorten leven, waaronder beren, wolven, herten, zwijnen en talloze (roof)vogels. Daarnaast zijn er ook veel mineraalbronnen in het gebied.
 
Het Rila-gebergte vormt de afscheiding tussen het landklimaat in het noorden van Bulgarije en het zachtere klimaat in het zuiden. In de bergen kan het zeer koud worden en in de winter is het gebied vrij sneeuwzeker.
Populaire plaats in de streek is Borovets, het oudste en grootste wintersportgebied van Bulgarije. Het Rila-gebergte biedt in het winterseizoen diverse wintersportmogelijkheden, zoals skiën, snowboarden en langlaufen.
 
Belangrijk voor de lokale bevolking zijn volkdansen, muziek en klederdracht. Een belangrijke culturele bezienswaardigheid is het Rilski-klooster. Dit klooster staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het symboliseert de Slavische cultuur,nadat het land lange tijd bezet en onderdrukt is door de Turken.