Friday 26 October 2012

Griek winkelt en investeert in Bulgarije

Grieken komen graag naar Bulgarije.
Bulgarije is het armste land van Europa. Veel Grieken, die in eigen land geconfronteerd worden met de gevolgen van de crisis, wijken uit naar Bulgarije. Hoe reageren de Bulgaren op al die Griekse bedrijven? Europa-correspondent Saskia Dekkers, redacteur Jelmer Jansma en cameraman Pieter Nijdeken doen verslag.
Volgens de Bulgaarse minister van Financiën profiteert Bulgarije van de Griekse crisis. De afgelopen twee jaar zijn ruim tweeduizend Griekse bedrijven verhuisd naar Bulgarije of ze er hebben een vestiging geopend. Ze hebben weinig vertrouwen in de Griekse economie en zien daar geen kansen om te groeien, zeker nu de regering -gedwongen door de EU- zware bezuinigingen en hervormingen moet doorvoeren.

Gunstig investeringsklimaat

Het Bulgaarse investeringsklimaat is daarentegen uitermate gunstig, zo redeneren de Griekse ondernemers. In Bulgarije zijn de lonen en belastingen laag. De eigenaar van een deurenfabriek waar Nieuwsuur mee spreekt, vertelt dat hij voor het loon van één Griek acht Bulgaren kan inhuren. Bulgarije was altijd al een goedkoop land voor Grieken om te winkelen; ook dat is toegenomen door de crisis.

Gespannen relatie

In de rest van Europa is de relatie met de Grieken gespannen; de meeste Europenanen vinden denken dat de Grieken lui zijn. Grieken kijken op hun beurt neer op de Bulgaren.

(bron: nieuwsuur.nl)