Sunday 14 July 2013

Bulgarije en het verdrag van Schengen

Niet alle EU-landen doen mee: het Verenigd Koninkrijk en Ierland hebben nog steeds een paspoortcontrole bij de grens. De toetreding van Roemenië en Bulgarije werd in maart 2013 voorlopig nog geblokkeerd door de andere lidstaten. Voor Cyprus is het verdrag nog niet in werking getreden. Naar verwachting zal het op 1 juli 2013 tot de EU toegetreden Kroatië pas enkele jaren na toetreding klaar zijn voor Schengen.
Hoewel de interne grenzen in principe open moeten zijn, kwam de Europese Raad i op 24 juni 2011 overeen een uitzonderingsconstructie in het Verdrag op te nemen. Als er een kritieke situatie ontstaat, moet een bijzonder mechanisme de mogelijkheid bieden om tijdelijk opnieuw grenscontroles in te stellen. In eerste instantie mochten lidstaten zelf beslissen over het instellen van deze interne grenscontroles, maar in juni 2013 zijn de Raad i, Commissie i en het EP i overeengekomen dat dit op Europees niveau besloten en gecontroleerd moet worden.

Op 9 april 2013 is het Schengen Informatie Systeem II (SIS II) operationeel geworden. Dit systeem vervangt het intergouvernementele SIS-systeem dat sinds medio jaren '90 van kracht is en moet zorgen voor een betere informatie-uitwisseling tussen de lidstaten. Hierbij gaat het om verbeterde alarmering aangaande personen die mogelijk betrokken zijn bij een zwaar misdrijf, personen die geen toegang zouden mogen hebben tot de EU, vermiste personen - met name kinderen - en om informatie over gestolen of verloren goederen.


Inwoners van niet-EU-landen Servië, Montenegro, Macedonië (sinds 2009), Albanië en Bosnië-Herzegovina (sinds 2010) kunnen visumvrij reizen naar de EU. Er is afgesproken dat bij een te grote toestroom de vrijstelling kan worden opgeschort. In 2010 is bepaald dat burgers van niet-Schengenlanden slechts één visum nodig hebben voor alle Schengenlanden. Met Rusland, Oekraïne, Moldavië, Georgië en Kaapverdië zijn regelingen getroffen over een versoepeling van de visumplicht met Schengenlanden.