Tuesday 30 July 2013

Varna

Meer dan 2500 jaar heeft Varna (310.000 inwoners) er nu op zitten. Dankzij zee, zeevaart en het latere toerisme heeft de stad een open karakter, en dankzij de alomtegenwoordige kastanjebomen een groen centrum. Ondanks zijn hoge leeftijd is de sfeer in de stad jeugdig gebleven. Natuurlijk vormt de betoverende ligging Varna’s sterkste punt, maar daarnaast hebben de inwoners hun best gedaan om de stad zo aantrekkelijk mogelijk te maken. De drie fraaie stranden (noord, midden en zuid) liggen rug aan rug met het oude centrum en bovendien ligt hier aan zee het beeldschone, reusachtige Zeepark, dat tot flaneren uitnodigt.

De oude stad van Varna – waar in 570 voor Christus uit Milete afkomstige Grieken de historische plaats Odyssos stichtten – maakt niet de indruk van een groot openluchtmuseum. Hier hangt de knusse sfeer van een flink dorp, met binnenplaatsjes en bewoners die elkaar allemaal kennen. De stad werd in een Duitse reisgids uit de jaren twintig


bestempeld als ‘het geneeskrachtigste kuuroord in het zuidoosten van Europa.’ Het kuurcompex uit die tijd is geheel bewaard gebleven, al heeft het intussen enigszins aan charme ingeboet. Er hebben zich voornamelijk restaurants, bars en discotheken in de gebouwen gevestigd en deze daarmee een andere functie gegeven. Zelfs de kleedkamers uit het jaar 1926 kunnen in nog min of mee oorspronkelijke toestand bezichtigd worden.


Op het strand van Varna zijn overwegend autochtone Bulgaren te vinden. Toeristen bezoeken de stad bijna uitsluitend om te wandelen of uit te gaan, want ook op cultureel gebied heeft Varna heel wat te bieden. Ondanks het feit dat er in Bulgarije zeer weinig geld beschikbaar is voor cultuur, en de betekenis van opera en het ballet van Varna daarom niet meer zo groot is als enige jaren geleden, vindt er in de zomer nog altijd een uitmuntend festival plaats voor klassieke muziek, theater en ballet, dat ook internationale sterren aantrekt. U kunt daarom menige warme zomernacht aangenaam doorbrengen in het mooie openluchttheater van het Zeepark onder het beluisteren van prachtige klanken.