Sunday 14 July 2013

Nieuw Schengen Informatie Systeem (SIS II)

Op 9 april 2013 is het Schengen Informatie Systeem II van kracht geworden (SIS II). Deze tweede generatie van het Schengen Informatie Systeem moet de veiligheid verhogen en een vrij verkeer binnen het Schengengebied vereenvoudigen.

SIS II voorziet in een eenvoudige informatie-uitwisseling tussen nationale grenscontroles, douane- en politieautoriteiten met betrekking tot personen die mogelijk betrokken zijn bij een ernstig misdrijf. Het systeem bevat ook een alarmering voor vermiste personen, met name kinderen, en voor informatie over bepaalde goederen zoals bankbiljetten, voertuigen, vuurwapens en identiteitsbewijzen die zijn gestolen, verloren of verduisterd.

Het systeem bestaat uit drie componenten: een centraal systeem, de nationale systemen van de Schengenlanden en een communicatienetwerk tussen het centrale systeem en de nationale systemen. De nieuwe functionaliteiten van SIS II zijn:
-
verbeterde alarmering voor personen en objecten zoals voertuigen, vuurwapens, documenten en bankbiljetten
-
nieuwe categorieën voor alarmering: gestolen vliegtuigen, schepen, scheepsmotoren, containers, industrieel materieel, securities en betalingsmiddelen
-
directe zoekmogelijkheid in het centrale systeem
-
koppelen van alarmeringen voor personen, objecten en voertuigen
-
biometrische gegevens (vingerafdrukken en foto's)
-
Europees arrestatiebevel direct verbonden met alarmering van personen voor aanhouding of uitlevering
-
informatie over identiteitsmisbruik ter voorkoming van verkeerde identificatie

Eind februari 2013 heeft de Europese Commissie sinds de start van het SIS II-project in 2002 een bedrag van bijna 168 miljoen euro voor de begroting vastgelegd. Tijdens de migratie van gegevens van SIS I naar SIS II gedurende een maand zullen de systemen naast elkaar bestaan en gesynchroniseerd worden. Met ingang van 9 mei 2013 zal het nieuwe systeem de verantwoordelijkheid voor de dagelijkse gang van zaken overnemen.