Tuesday 16 July 2013

Werken in een ander EU land

Erkenning van beroepskwalificaties

Als u in een ander land wilt werken, moet u wellicht uw kwalificaties en beroepservaring officieel laten erkennen als uw beroep in dat land gereglementeerd is.

Wanneer u de erkenning van uw kwalificaties aanvraagt, hebben de autoriteiten één maand om de ontvangst van uw aanvraag te bevestigen en eventuele benodigde documenten op te vragen.

Ze moeten binnen vier maanden na de datum waarop ze uw volledige aanvraag hebben ontvangen, een besluit nemen. Als ze uw aanvraag afwijzen, moeten ze dit toelichten.

Als ze geen besluit nemen binnen de gestelde termijn, kunt u de zaak voor de nationale rechtbank brengen. U kunt ook een beroep doen op onze bijstanddiensten of de nationale contactpunten voor beroepskwalificaties English.

De autoriteiten kunnen vragen om gewaarmerkte kopieën (om aan te tonen dat de documenten echt zijn) en/of om beëdigde vertalingen van bepaalde belangrijke documenten voor uw aanvraag, zoals certificaten die uw kwalificaties aantonen. (Beëdigde vertalingen krijgen een garantie van accuraatheid door een geregistreerde vertaler.)

Maar ze moeten wel beëdigde vertalingen toelaten uit andere EU-landen, en ze kunnen niet vragen om beëdigde vertalingen van:

kwalificaties voor artsen, algemeen verpleegkundigen, verloskundigen, dierenartsen, tandheelkundig chirurgen, apothekers of architecten

identiteitskaarten, paspoorten of andere documenten die niet zijn gerelateerd aan uw kwalificaties.

Als u uw rechten kent, kan dit helpen om bureaucratie te vermijden

In uw nieuwe land kan worden geëist dat u aantoont dat u de taal van dit land al enigszins beheerst.

Er is maar een reden waarom men u taaltest mag opleggen: om te controleren u voldoende weet om uw beroep uit te oefenen in uw nieuwe land.

Nadat uw kwalificaties zijn erkend, moeten de autoriteiten u toestaan om de academische titel te gebruiken die u in uw eigen land had, en mogelijk een afgekorte vorm, alsmede de beroepstitel die in uw nieuwe land wordt gebruikt.


Als uw beroep wordt gereglementeerd door een vereniging of organisatie in het land waar u wilt werken, moet u lid worden voordat u de beroepstitel mag gebruiken.