Sunday 14 July 2013

Bulgarije: de landbouw binnen de economie

Met een aandeel van 11 à 13% in het BBP is de landbouw een belangrijke sector van de Bulgaarse economie geworden. Na de financiële crisis van 1996 was de landbouw de enige sector die groeide (in 1997 met 30% ten opzichte van 1996). Hierdoor is de op 30% geschatte daling van de landbouwproductie tussen 1989 en 1996 weer gedeeltelijk goedgemaakt.

De landbouw is in Bulgarije ook een belangrijke bron van werkgelegenheid. Van de beroepsbevolking is 23% in de landbouwsector werkzaam.


De aanzienlijke achteruitgang van de landbouwproductie in de periode na de hervorming heeft verschillende oorzaken. Sinds de prijzen zijn geliberaliseerd, hebben de landbouwers de nadelige gevolgen ondervonden van een sterke stijging van de prijzen van productiemiddelen, een afgenomen vraag en maatregelen van de regering om de stijging van de consumentenprijzen van de belangrijkste levensmiddelen af te remmen en om de levensmiddelenvoorziening veilig te stellen door beperking van de uitvoer. De overgangsproblemen werden nog verergerd doordat het niet lukte de teruggave van grond aan de vroegere eigenaars te coördineren met de opheffing van door de Staat beheerde coöperaties. In combinatie met de door de landhervorming veroorzaakte problemen verklaart dit het dramatische karakter van de achteruitgang van de landbouwproductie. Daar kwamen in de jaren 1995 en 1996 als gevolg van ernstige beleidsfouten en ongunstige weersomstandigheden nog graantekorten bij die zeer nadelige gevolgen hebben gehad voor de landbouwsector en de levensmiddelenindustrie. De achteruitgang van de productie ging gepaard met een daling van de binnenlandse vraag en verschuivingen in het consumptiepatroon, vooral van dierlijke producten naar granen, een en ander als gevolg van de algemene daling van de koopkracht en van het aanzienlijke deel van de inkomens dat aan levensmiddelen moest worden besteed. Het herstel van de landbouwproductie in 1997 was hoofdzakelijk te danken aan de hoge ha-opbrengsten van granen in dat jaar.