Sunday 23 June 2013

Help het Di Rupo pretpark ontvolken

Na de heisa in Belgie de laatste anderhalf jaar met Di Rupo voelen meer en meer Belgische ondernemers zich geroepen om hun vennootschap elders te vestigen. Er zijn er die kiezen voor een puur managementvennootschap maar steeds meer ondernemers kiezen ervoor om zelfs hun productie over te plaatsen naar Bulgarije. En dat is helemaal geen slecht idee. De loonkosten zijn er zeer laag en de Bulgaren zijn meer dan loyale werknemers. Ze hebben respect voor het fenomeen ‘baas/ondernemer'.

Helaas staat Bulgarije niet altijd goed aangeschreven en dit heeft eigenlijk enkel te maken met de schandalen rond fraude met Bulgaren die naar Belgie of Nederland komen zuiver en alleen om er een uitkering te ontvangen. Maar, dat is in werkelijkheid slechts een minderheid, en dat zijn meestal ook niet de echte Bulgaarse Bulgaren. Veelal gaat het om Zigeuners, Pomaken en Turkse Bulgaren. Alle reportages die de Belgische en Nederlandse TV stations lieten zien speelden zich af in Pomaken dorpen of Zigeuner dorpen. En dat geeft uiteraard een compleet vertekend beeld van het werkelijke Bulgarije. En dat is dan natuurlijk koren op de molen van extreem rechtse partijen zoals Vlaams belang en in Nederland de partij van Geert Wilders. De Bulgaarse Bulgaar is best wel een loyale en eerlijke en weldenkende burger die het goed voorheeft met zijn land. En ondernemers uit West Europa worden er bijzonder hartelijk onthaalt. Ze hebben nog respect voor de ondernemer. In Belgie is dat een verhaal uit lang vervlogen tijden. Het aantal verklikkingen steeg er naar ’t schijnt met meer dan 70 % vorig jaar. Koop een nieuwe auto die groter is dan die van je buur en je loopt het risico dat je buur je aangeeft bij de belastingsinspecteur.  In Bulgarije zal je daarentegen meer respect krijgen, want die nieuwe auto is een symbool, een teken dat je goed werk doet, een goede ondernemer bent.  Bulgaren houden van goede managers. In Belgie houdt iedereen iedereen in de gaten, en das natuurlijk aardig meegenomen voor de politici die controle willen. Waar is de tijd dat men er postbodes en buschauffeurs wilde inschakelen om ‘onregelmatigheden’ te raporteren. 

Bulgarije kent een goed en gezond ondernemersklimaat. De onstabiele regering van het moment met de socialisten en ATAKA (extreem rechts nationalistische partij) is geen lang leven beschoren. En de flattaks is niet in gevaar.  ATAKA wil de minimumlonen optrekken van 295 leva naar 1000 leva en de socialistische partij wil de flattaks van 10 naar 15 % brengen. Maar uit wandelgang gesprekken weten wij dat dit niet zal  gebeuren. GERB is op dit moment nog steeds de grootste en ook de machtigste partij en ze kunnen het deze minderheidsregering nog zeer moeilijk maken.

Ondanks al de geruchten en de negatieve berichten in de pers van de laatste maanden staat Bulgarije niet in rep en roer en het is er nog steeds een bijzonder aangenaam land om te wonen en een veilig land om er te ondernemen. Alleen al voor de spaarcenten is het een bijzonder boeiend land, je krijgt van de gemiddelde bank hier 20 keer meer intrest dan de Belgische banken je aanbieden. En met een waarborg  tot 100.000 euro zoals overal in Europa.


Dus, waarom nog wachten. Help het Di Rupo pretpark ontvolken en verhuis massaal naar veiliger en betere oorden: BULGARIJE.