Sunday 17 February 2013

Aleksander Nevski in het hart van Sofia

Monument voor de troepen die hun leven gaven voor de bevrijding van Bulgarije

Tussen 1877 en 1878 sneuvelden zo'n 200.000 Russische manschappen bij gevechten om Bulgarije te bevrijden van de Turkse bezetters. Deze neo-Byzantijnse kerk in het hart van Sofia is opgedragen aan hun nagedachtenis.

De naam is goed gekozen, want Aleksander Nevski is de patroonheilige van de Russische regimenten en tsaren. Nevski was een 13e-eeuwse Russische generaal, die met zijn scherpe inzicht en dapperheid bij een veldslag rond 1240 zijn troepen redde van agressieve Scandinavische horden.

Nu staat de Aleksander Nevski - kerk in het hart van een druk plein als middelpunt van een onafgebroken jachtige verkeersstroom over de met keien geplaveide straten. In het naburige park wordt een levendige markt gehouden, waar handelaars een bonte verscheidenheid aan goederen te koop aanbieden, van 19e-eeuwse munten tot 20e-eeuwse Russische helmen en 2le-eeuwse schilderijen. Te midden van dit alles vormt de kerk een oase van rust. De buitenkant is weelderig uitgevoerd en de crypte bevat een fraaie collectie iconen, waarvan de oudste uit de 9e eeuw dateren.

De bouw van deze schitterende kerk begon in de 19e eeuw, maar hij was pas in 1912 voltooid. De materialen voor het luisterrijke gebouw — met prachtige koperen en vergulde koepels die uitnodigend glinsteren in de zon — kwamen uit de hele wereld, zoals albast uit Afrika, marmer uit Italië en onyx uit Brazilië. De buitenkant is een meesterstuk van Byzantijnse overdaad en verbergt een enigszins teleurstellend interieur. De kerk heeft drie altaren. Een is opgedragen aan Sint-Aleksander Nevski, een aan Sint-Methodius en Sint-Cyrillus, die het cyrillische alfabet zouden hebben uitgevonden, en de derde aan Sint-Boris, zonder wie deze kerk nooit zou zijn gebouwd. Hij bracht in de 9e eeuw het Christendom naar Bulgarije.