Sunday 24 February 2013

Productie van groenten en fruit in Bulgarije


De Bulgaarse regering wil de productie van groenten en fruit weer op laten leven door middel van doelgerichte financiele ondersteuning. Hiervoor wordt 12,5 miljoen euro uitgetrokken, waarvan 7,5 miljoen euro door de Europese Unie wordt bijgedragen.  Het verstrekken van de subsidies zal niet afhankelijk zijn van het areaal, maar van de kwaliteit van de producten. De oppervlakte-afhankelijke directe betalingen hadden zich in deze bedrijfstak namelijk als minder behulpzaam bewezen.

Slawi Trifonow, voorzitter van de Bulgaarse tuinbouwbond, noemt als redenen voor het sterke inzakken van de sector dat groentetelers in Bulgarije op sterk versnipperde arealen, zonder eigen kapitaal en zonder overheidssubsidie, onder extreem ongunstige economische omstandigheden de Europese markt hebben betreden. Hij houdt hiervoor de directe subsidies van de EU verantwoordelijk, die zeer eenzijdig op de akkerbouw gericht zijn. Mariane Miltenowa, de secretaris van de Nationale vereniging van Bulgaarse tuinders, stelde in aanvulling hierop vast dat talrijke fruittelers overgegaan zijn op de productie van tarwe.

Het areaal dat in Bulgarije gebruikt wordt voor groenteteelt lag in 1989 nog op zo'n 170.000 hectare en is inmiddels meer dan gehalveerd. Het fruitareaal van destijds 112.000 hectare is zelfs met zo'n twee derde afgenomen. Het instorten van de branche heeft Bulgarije, voorheen een traditionele exporteur van groenten en fruit, inmiddels tot een grootimporteur van deze levensmiddelen gemaakt.

bron: agf.nl    09:22:22|06/03/2012