Sunday 10 February 2013

www.bulwijn.nl biedt topwijnen uit Bulgarije aan

Bulgaarse wijn regio's

Modern Bulgarije vindt geleidelijk zijn identiteit als een moderne wijnproducerende natie door  nieuwe druivenvariaties en stijlen te ontdekken. De inspanningen zijn erop gericht om een bepaalde „Bulgaarse“ wijnstijl door te zetten , terwijl het tegelijkertijd gekozen wordt  voor betrouwbare en goed verkopende  namen zoals Cabernet  Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc en Muscat.
Bulgarije is geografisch verdeeld in vijf wijnproducerende gebieden. Elk gebiedt valt door zijn unieke eigenschappen op.
Noordelijk gebied - de Donauvlakte. Dit gebied heeft rond 30% van de wijngaarden in het land en omvat drie subregio's (oostelijk, centraal, westelijk)
Oostelijk gebied - Dit gebied heeft rond 30% van de wijngaarden en omvat drie subregio's (noordelijke zeekust, binnenland, zuidelijke zeekust)
Onderbalkans gebied - Het ligt aan de zuidelijke voet van de Balkan en heeft  twee subregio's: westelijk en oostelijk. Het omvat de  Sungurlarevallei  waar vooral „Rode Misket“ geteeld wordt, bestemd voor  de productie van droge en halfdroge wijnen. De westelijke subregio spreidt zich over  de Rozenvallei.
Zuidelijk gebied - het omvat rond 35% van de wijngaardmassieven en karakteriseert zich met een continentaal  klimaat en een goede verdeling van de neerslagen  tijdens de vegetatieperiode.
Zuidwestelijk gebied - Dit Bulgaarse gebied omvat de zuidwestelijke gedeelten van het land. Het is niet groot  maar het bezit een aantal specifieke klimaateigenschappen die zeer vergelijkbaar zijn met de Mediterrane gebieden. Langs de vallei van de rivier Struma wordt het unieke Bulgaarse breedblad -druivenras van Melnik (Shiroka Melnishka) geteeld, dat gebruikt wordt voor de productie van droge en halfdroge wijnen. De variaties Cabernet Sauvignon, Merlot en  Pamid  worden ook in die streek gekweekt. De plaatselijk wijnen onderscheiden zich door een volle smaak met kruidige zuidelijke tonen.