Sunday 17 February 2013

Specialiteiten uit de Bulgaarse keuken


Banitsa

'Banitsa', een gebak, wordt bereid met laagjes filodeeg en opgeklopte eieren. Het deeg wordt gebakken in de oven en geserveerd met yoghurt, ayran of boza. 'Banitsa' staat voornamelijk            's ochtends op het menu. Het gebak kan naar voorkeur koud of warm gegeten worden.



Ashuré

'Ashuré' is oorspronkelijk een Turks dessert. Het dessert is een mengsel van granen, vruchten en noten.



Moussaka

'Moussaka', een aubergine-gerecht, wordt vooral in de Balkan en in het Midden-Oosten bereid. In Bulgarije wordt de moussaka klaargemaakt met aardappelen of aubergines en tomaten. De ingrediënten worden overgoten met een witte saus en kazen, de 'Moussaka' wordt in de oven gebakken.



Sarma

'Sarma' bestaat uit druivenbladeren gevuld met rijst, tomaten en gehakt. 'Sarma' is van Turks origine, maar populair in heel Centraal-Azië en de Balkan.



Gyuvech

'Gyuvech' is een Bulgaarse ovenschotel die gemaakt wordt van rundvlees, olijven, tomaten, champignons, rijst en uien. De schotel wordt op smaak gebracht met verschillende soorten kruiden en specerijen. 'Gyuvech' wordt geserveerd met 'Balkan Mixed Salad', een combinatie van geroosterde aubergines, zoete pepers, knoflook, tomaten en azijn.



Kebapcheta

'Kebapcheta' zijn pittige worstjes die op de barbecue worden klaargemaakt.



Kufte

'Kufte' is een kebapvariant. 'Kufte' bestaat uit gegrilde gehaktballetjes van lamsvlees met kruiden, waaronder peterselie en munt.