Monday 25 February 2013

Europese Hof van Justitie i.v.m. Bulgaaarse werknemers


Bedrijven in Nederland, die tijdelijk gebruik willen maken van Bulgaarse of Roemeense werknemers, moeten daarvoor een werkvergunning aanvragen. Ten onrechte, vindt de Europese Commissie (EC). De Commissie gebiedt Nederland een eind te maken aan de ongerechtvaardigde beperking van de detachering van werknemers.
Op grond van de Nederlandse regelgeving moeten bedrijven voor sommige werknemers werkvergunningen aanvragen, voordat zij tijdelijk in Nederland gedetacheerd kunnen worden. Dit geldt voor werknemers uit Bulgarije en Roemenië en ook voor werknemers uit landen buiten de EU, die legaal in de lidstaat van hun werkgever wonen en werken.

Europese Hof van Justitie

De EC is van mening dat deze eis om een werkvergunning aan te vragen een inbreuk is op de verdragsbepalingen, die het vrij verrichten van diensten regelen. Het dagelijks bestuur van de EU heeft dat aan Nederland laten weten. De EC eist binnen twee maanden een bevredigend antwoord van Nederland. Blijft dat uit, dan stapt de Commissie naar het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.

Nb: Inwoners van Roemenie en Bulgarije, sinds 2007 lid van de Europese Unie, hebben voorlopig nog een werkvergunning nodig om hier te werken. Dat heeft de Kamer in 2008 minister Donner van SZW afgedwongen, omdat er nog veel problemen zijn met uitbuiting en slechte huisvesting van Oost-Europese arbeidsmigranten.