Tuesday 5 February 2013

Bulgaren onderling



Volgens cultuursocioloog Geert Hofstede (COUNTRIES) kent Bulgarije een collectivistische,  feminiene cultuur met een grote onzekerheidvermijding en hoge machtsafstand.
Van daaruit stelt men zich vanuit wellevendheid voorzichtig en bescheiden op bij onbekenden. Gunstig stemmen is (anders dan in NL) belangrijker dan zich poneren.
 Bulgaren hebben respect voor ouderen, hoger geplaatsten en titels. Bij hoger geplaatsten is men onderdanig en weinig direct en met hen verwacht men een afstandelijk contact.
Iemand met gezag moet zich onderscheiden, bijv. door niet met stemverheffing te spreken, waardig & rustig te blijven en fysiek voldoende afstand te houden.
Onder een stevige betrokken vaderfiguur die tevoren duidelijk is over wat wel en niet kan en zich aan beloften en afspraken houdt worden Bulgaren harde werkers en loyale & betrouwbare werknemers.
Bulgaren willen voor hoger geplaatsten liever niet opvallen binnen de groep van gelijken. Lof of kritiek kan men richten aan de groep als geheel. Kritiek wordt snel persoonlijk opgevat en moet opbouwend worden verpakt (eergevoel).
Waar het individuen betreft kan men kritiek of lof (incl. bijv. een besluit om iemand meer verantwoordelijkheid of extra geld te geven), het beste onopvallend met de betreffende Bulgaar(se) onder 4 ogen bespreken.
Familie is voor Bulgaren veel belangrijker dan voor Nederlanders. Daarom is vrij geven voor een familiegebeuren (begrafenis of trouwerij) essentieel.
Een aanbod wordt uit beleefdheid eerst een paar keer geweigerd. Men vindt het dan evenzeer beleefd dat de aanbieder aandringt.

(bron:  http://www.culturescope.nl)