Sunday 24 February 2013

Bulgaars nagerecht: gevulde appel

Bereidingstijd: 30-60 minuten

Ingrediënten voor 4 personen
4 grote of 8 kleine appels
60 gram rozijnen
5 eetlepels citroensap
mespunt kaneel
50 gram gesmolten boter
2 eetlepels koksroom/koffiemelk
100 gram gekookte rijst
50 à 75 gram suiker

Hulpmiddelen
Ovenschaal, oven

Voorbereiding
Was de appels en droog ze af. Was de rozijnen in een zeef, verwijder de steeltjes en droog ze op keukenpapier.
Verwarm de oven voor op 175°C. Schuif het rooster in het midden van de oven.

Bereidingswijze
Roer 3 eetlepels citroensap met wat kaneel door de rozijnen. Bestrijk een ovenschotel met boter. Schep de rest van de boter met de room door de rijst. Snijd aan de bovenkant van de appels een flinke kap af, neem met een lepeltje het klokhuis uit de appels en hol ze verder uit. Let erop dat de schil in ieder geval heel blijft.
Schep de rozijnen met suiker naar smaak door de rijst en verdeel die over de uitgeholde appels.
Zet de appels in de ovenschaal in de oven en zet de kap weer op de appels.
Los 2 à 3 eetlepels suiker op in 2 dl. water, voeg daar de rest van het citroensap aan toe en schenk de vloeistof over appels in de ovenschaal.
Zet de ovenschaal in de oven tot het dessert door en door warm is en de appels zacht zijn geworden.

Bron: www.vakantielandbulgarije.nl