Thursday 21 February 2013

BTW registratie en BTW nummer in Bulgarije



1. BTW registratie en BTW nummer
1.1 Na de registratie van het bedrijf in Bulgarije, is de volgende stap de BTW registratie. De Bulgaarse BTW wetgeving is gebaseerd op de EU BTW regels en Richtlijn 2006/112/EG. De BTW registratie is een volledig aparte procedure van de registratie van het bedrijf en vindt plaats twee werkweken na de registratie van het bedrijf zodra alle vereiste documenten zijn gedeponeerd bij de NRA. De BTW registratie in Bulgarije overeenkomstig de Bulgaarse wetgeving is of verplicht of vrijwillig.
1.2 De verplichte BTW registratie is voor bedrijven met inkomsten vanaf BGN  50.000 of die aankopen uit het buitenland voor meer dan  BGN 20.000.
1.3 De vrijwillige registratie kan worden gedaan op elk gewenst moment voordat het bedrijf een inkomen heeft van BGN 50.000.
1.4 De BTW registratie wordt uitgevoerd na de registratie van de onderneming op basis van bepaalde documenten die moeten worden ingediend en gecontroleerd door de NRA. Na bevestiging, registreren zij het bedrijf voor BTW en geven een “belasting BTW nummer” dat is samengesteld uit het ondernemingsnummer gegeven door het Registratie Bureau met de letters BG voor het nummer. Zodra het bedrijf BTW geregistreerd is, moet het een BTW aangifte indienen bij het NRA agentschap (nationale inkomsten agentschap) en dit op maandelijkse basis.
1.5 De Bulgaarse belastingdienst hebben zeer strenge voorwaarden en een strikte regelgeving wat betreft de BTW gerelateerde wetgeving. Om die reden moeten de BTW aangiften elke maand worden ingediend voor de 14e van de huidige maand en dit voor de verrichtingen van de vorige maand. De aangifte moet correct zijn en alle nodige informatie bevatten over de boekhoudkundige verrichtingen gemaakt in die maand.
1.6 Maandelijkse BTW aangiften worden ingediend en de verschuldigde BTW moet betaald zijn tegen de 14de van de volgende maand. De BTW belasting periode is 1 kalendermaand.

2. BTW tarieven
 - 20% voor binnenlandse leveringen, intra-communautaire aankopen en de invoer uit niet-EU landen
-BTW op toerisme - 9% voor accommodatie door hotels geleverd als onderdeel van een toeristisch pakket
-BTW op EU leveringen - 0%
-BTW op Export - 0 %

3.Vrijstellingen
3.1. Met het recht op aftrek van BTW: intracommunautaire leveringen, exporteren naar landen buiten de EU, internationaal vervoer van goederen en passagiers, bepaalde leveringen gerelateerd aan internationaal vervoer, verkoop van belastingvrije goederen onder bepaalde voorwaarden, bepaalde transacties gerelateerd aan de internationale handel, specifieke leveringen onder internationale verdragen, enz.
3.2. Zonder het recht op aftrek van BTW: overdracht of huur van gronden of rechten over land (met uitzondering van gereglementeerde terreinen en land grenzend aan
nieuwe gebouwen); overdracht van oude gebouwen of delen daarvan; verhuur voor residentiële doeleinden aan particulieren (een optie om deze transacties te belasten is beschikbaar); financiële en verzekeringsdiensten; gokken; bepaalde diensten met betrekking tot gezondheid, onderwijs, religie, cultuur, enz.; andere specifieke leveringen (bijvoorbeeld invoer van bepaalde goederen en tot een limiet, enz.)

4. VIES (toegevoegde waarde systeem voor de uitwisseling van BTW gegevens)
4.1. Dit is een elektronische databank voor het verwerken en opslaan van informatie van VIES verklaringen van handelaren die zich bezighouden met transacties binnen de Gemeenschap. Deze informatie wordt uitgewisseld op geregelde tijdstippen tussen de EU lidstaten.
4.2. Verklaringen worden ingediend tot de 14e dag, met inbegrip van de maand volgende op de belastingperiode waarop zij betrekking hebben. Zij worden ingediend in het bevoegde departement NRA door de aangever of door zijn erkende verantwoordelijke.
4.3. De Europese verkooplijst (VIES) aangiften moeten maandelijks worden ingediend met dezelfde deadline indien intracommunautaire leveringen van goederen of bepaalde diensten zijn uitgevoerd in de desbetreffende maand.

5. BTW schrapping
5.1. De BTW schrapping is een procedure die het bedrijf geen recht meer geeft om BTW toe te passen na de datum van schrapping.
5.2. De BTW schrapping is verplicht of vrijwillig. De BTW schrapping is verplicht bij de liquidatie en het sluiten van het bedrijf.
5.3. De schrapping kan vrijwillig worden uitgevoerd als voor de afgelopen twee jaar vóór het huidige jaar het inkomen niet meer is dan BGN 70 000 of indien voor twaalf opeenvolgende maanden “slapende” BTW aangiften werden ingediend.

Bij de indiening van het verzoek om BTW schrapping, vereist de NRA bepaalde  documenten en na controle wordt een goedkeuring of weigering voor BTW schrapping gegeven.
Na de schrapping van BTW heeft het bedrijf geen recht meer om BTW toe te passen op de facturen en indien het bedrijf de inkomensdrempel van BGN 50.000 overschrijdt na de BTW schrapping, moet het opnieuw worden geregistreerd.
5.4. Er is een derde optie voor BTW schrapping - wanneer het bedrijf niet voldoet aan bepaalde vereisten van de BTW. Deze zouden kunnen zijn: niet indienen van BTW aangiften gedurende 3 opeenvolgende maanden; geen verantwoordelijke of vertegenwoordiger van de firma in het correspondentie adres van het bedrijf; de BTW belasting die aan de regering onbetaald blijft, is meer dan het bedrag van de activa van de onderneming. Het geval van F1 Drinks is de derde optie voor de uitschrijving. Hun BTW aangiften zijn 3 opeenvolgende maanden niet ingediend en zij werden van overheidswege  uitgeschreven. Het is mogelijk na enige tijd opnieuw te worden geregistreerd. Voor zover ik weet moeten zij dan in één keer alle BTW aangiften indienen voor de gemiste maanden, alle achterstallige belastingen betalen, de opgelegde sancties betalen en na een belastingcontrole, kan het bedrijf opnieuw geregistreerd worden of het kan een weigering ontvangen. Dit is de basisinformatie. Ik moet het meer gedetailleerd controleren.