Sunday 10 February 2013

Schets van de Belgische ondernemingen met vestigingen in de eu-uitbreidingslanden



Er werden 514 actieve Belgische ondernemingen gevonden met deelnemingen in de eu-uitbreidingslanden. Van de Belgische ondernemingen met vestigingen in het buitenland is één op tien actief in één of meer uitbreidingslanden. Van alle Belgische ondernemingen die actief zijn in het buitenland, zijn er relatief meer Belgische ondernemingen uit de industrie dan uit de dienstensector actief in de uitbreidingslanden.

Binnen de industrie zijn ondernemingen uit de voeding, vooral de brouwerijen, de chemie en de kunststoffen, de machinebouw en de metaalproducten de belangrijkste sectoren.

Opvallend is dat relatief veel grote ondernemingen actief zijn in de eu-uitbreidingslanden. De Belgische kmo's zijn eerder in de buurlanden actief.

De grote ondernemingen met een duidelijke aanwezigheid in de eu-uitbreidingslanden zijn in alfabetische orde:

    Agfa-Gevaert met fotochemische fabrieken in Hongarije, Polen en de Tsjechische Republiek.
    Bekaert met staaldraadfabrieken in de Tsjechische Republiek en Polen.
    cbr met de productie van cement, kalk, toeslagstoffen, stortklaar beton en droge mortel in Polen, de Tsjechische Republiek en Slovakije.
    Delhaize "De Leeuw" met supermarkten in de Tsjechische Republiek en sinds 1998 ook in Slovakije. Recent werden 12 winkels geopend in Roemenië en is Delhaize nummer één in Boekarest.
    Carrefour met de supermarktketen Globi in Warschau.
    Glaverbel, die in 1990 een nationale glasproducent overnam.
    Interbrew met brouwerijen in Hongarije, Tsjechië, Slovakije, Slovenië, Roemenië en Bulgarije.
    De groep Lhoist met de winning en verwerking van kalksteen in Polen, Slovakije en de Tsjechische Republiek.
    Lobbe Lummen, een dochter van een Zwitsers bedrijf met afvalverwerking vooral in Polen.
    Recticel met vestigingen in Estland, Hongarije, Litouwen, Polen, Slovakije en Tsjechië. Die vestigingen stellen bijna 1 700 werknemers te werk. Deze schuimrubber multinational realiseert 5 % van zijn omzet in Oost-Europa, vooral als toeleverancier voor de auto-industrie.
    Samsonite België met een fabriek in Hongarije.
    Sara Lee, de moedermaatschappij van Douwe Egberts België, met een fabriek in Hongarije die vanuit België wordt gestuurd.
    Solvay met belangrijke vestigingen in Hongarije en Polen.
    Suez-dochter Tractebel met belangrijke investeringen in Hongarije en Polen.
    ucb met vestigingen in Hongarije, Polen en Tsjechië.
    Umicore met een kopermijn in Bulgarije.

Twee Belgische bankverzekeringsmaatschappijen zijn momenteel duidelijk aanwezig in de uitbreidingslanden. De hoofdrolspeler is kbc, die momenteel de grootste buitenlandse bank in Centraal-Europa is. Kredietbank, nu kbc, heeft in 1990 als eerste een vertegenwoordigingskantoor geopend in Polen. De kbc heeft een minderheidsbelang in Kredyt Bank, de vijfde grootste bank in Polen. In 2000 is hun netwerk in Hongarije uitgebreid tot één dochterbank, die de tweede grootste is, en een deelneming in twee Hongaarse verzekeringsbedrijven. In 1999 werd in Tsjechië en Slovakije een meerderheidsbelang in de vierde grootste bank verworven.

Fortis is vooral in Polen actief. In 1999 heeft zij de Pierwszy Polsko-Amerikanski Bank overgenomen voor een bedrag van 46,2 miljoen eur. Die bank richt zich vooral tot kmo-bedrijven.

In feite behoren een groot deel van die grote ondernemingen tot een buitenlandse groep en is België een uitvalbasis voor investeringen in het buitenland. Bijna één op vier ondernemingen die vanuit België investeren in de uitbreidingslanden behoren tot een buitenlandse groep. In 1999 was dit één op vijf. De impact van buitenlandse groepen die via België in de uitbreidingslanden investeren, stijgt dus.

(bron:  http://www.plan.be)