Monday 25 February 2013

Bulgarije algemeen (economie)


Bulgarije behoort tot werelds grootste producenten van bepaalde landbouwproducten: anijs, zonnebloempitten, granen, frambozen, schapenmelk, buffelmelk, asperges, tabak, chilipepers, geitenmelk, kersen, champignons.
Het toerisme in Bulgarije is een van de items bij te dragen aan het BBP. Elk jaar groeit het aantal bezoekers van Bulgarije. De meeste toeristen gaan naar of skigebieden of zomerverblijf, naar gelang het seizoen.
Vooruitzichten voor de ontwikkeling van het toerisme in het land zijn groot, omdat het land potentieel heeft voor natuurlijke, culturele en historische bezienswaardigheden. Volgens Natsiolniya Instituut voor de Statistiek in 2010 Bulgarije is een bestemming voor ontspanning en recreatie van 8.374.034 mensen. Ter vergelijking, in 2007 waren dat 7 700 000 mensen.
Hoewel Bulgarije heeft een kleine reserves van aardgas en aardolie, zijn goed ontwikkelde energiesector speelt een belangrijke rol in de Balkan. Strategische ligging land maakt het een belangrijk gebied voor de transmissie en distributie van aardgas en aardolie van Rusland naar West Europa en andere Balkanlanden.
In termen van elektriciteit per hoofd van de bevolking, Bulgarije is de grootste producent en exporteur van elektriciteit in de Balkan schiereiland. In de stadt Kozloduy bevindt zich een kerncentrale.
Het grootste deel van de elektriciteit wordt door thermische centrales geproduceerd. In Maritza Iztok zijn de grootste elektriciteitscentrales in Zuidoost-Europa.
Waterkrachtenergie is ook goed ontwikkeld.
Bulgarije is snel ontwikkelende en hernieuwbare energiebronnen, vooral wind- en zonneenergie.