Wednesday 12 June 2013

Autodieven weer hyperactief in Bulgarije

Bulgarije wordt meer dan vaak voorgesteld als een soort van paradijs op aarde. Niets is minder waar. Bulgarije is voornamelijk een land van tegenstellingen. En de laatste paar jaar is dat nog beter zichtbaar geworden. De jaren premierschap van Boyko Borisov hebben de tegenstellingen tussen arm en rijk verscherpt. En ook de criminaliteit is enorm toegenomen. Het laatste jaar zijn er weer meer autodiefstallen en meer diefstallen bij toeristen. De crisis maakt de georganiseerde misdaad wakker. Het leven wordt ook hier duurder en dat zet mensen aan de centen te halen waar ze denken dat ze zitten, en dat resulteert nogal vaak in diefstal van handtassen en het beroven van toeristen.

De gangs die zich uitsluitend bezig hielden met auto's stelen zijn terug van weggeweest. En het is terug het zelfde liedje als vroeger. De auto wordt gestolen en dan wordt er losgeld geeist (tenzij het een verzekeringsgeval is). Aan het stickertje op de ruit kunnen ze zien of een auto al dan niet omnium verzekerd is. Is hij niet omnium verzekerd dan wordt er losgeld gevraagd en indien wel omnium verzekerd wordt hij gewoon op zeer korte tijd afgebroken. Het zijn die wisselstukken die goedkoop op de markt te vinden zijn. En helaas, vertrouw de politie best niet. De manier van werken is zeer eenvoudig: je auto wordt gestolen, je gaat naar de politie aangifte doen en je moet een nummer opgeven voor contact ingeval de auto terug gevonden wordt. Dat formulier wordt doorgespeeld aan de gang en je wordt gecontacteerd binnen de 48 uur. Eens het losgeld betaald, wordt je auto netjes teruggevonden, en gemiddeld 20 minuten na het terugvinden wordt je gecontacteerd. Je tekent een verklaring en je mag de auto terug meenemen. Ongeveer 10 dagen later krijg je een verklaring van de court dat je zaak geseponeerd is.

En ja, een audi Q7 bijvoorbeeld wordt binnen de drie minuten gestolen. Efkes de sleutel code zoeken en hups...mercedes is hier iets veiliger. Porsche, BMW, volkswagen en audi zijn de meest geliefde merken van de dievenbendes.

Dus een goede raad: laat je auto nooit onbewaakt achter.