Monday 17 June 2013

Belastingdruk

Belastingdruk is de mate waarin de belastingheffingen drukken op het besteedbaar inkomen. Belastingdruk is een onderdeel van lastendruk, waar bijvoorbeeld ook premiedruk en huurdruk toe worden gerekend.
De gemiddelde belastingdruk is een percentage dat aangeeft hoeveel procent van het bruto inkomen er wordt uitgegeven aan belastingen.

De marginale belastingdruk is een percentage dat aangeeft hoeveel procent er wordt betaald over de laatstverdiende euro.

Analoog kan de marginale lastendruk of eenvoudig marginale druk gedefinieerd worden, waarbij bijvoorbeeld ook sociale premies meegeteld worden. Toeslagen kunnen ook als negatieve lasten meegeteld worden. Deze zorgen veelal ook voor een extra marginale lastendruk, nl. als ze lager zijn bij een hoger inkomen. Inkomensafhankelijke kosten, bijvoorbeeld voor woonhuur of zorg, dragen ook bij aan de marginale lastendruk. Bij woonhuur in Nederland kan dit oplopen doordat eenmalig inkomen tot blijvende huurverhoging kan leiden.

Een hoge marginale lastendruk beperkt de stimulans om (meer) te gaan werken (als dit het geval is bij een laag inkomen spreekt men van een armoedeval), maar verzacht een inkomensachteruitgang.