Sunday 23 June 2013

Je eigen kerk via BB Partners?

Wanneer je met een groep mensen regelmatig samenkomt om over God te leren heet dat al een 'kerkgenootschap' volgens de Nederlandse wet.

Wellicht goed om te weten is dat het hebben van een statuut niet noodzakelijk is. Je kan een  kerkgenootschap gewoon bij de KvK aanmelden, rekening kan je openen bij de ABN en ANBI status verkrijgen  zonder statuten. Enige noodzakelijke is een adres waar je bijeenkomt (geen woonadres!) en een benoemingsbesluit (lees notulen) waarin twee personen benoemd worden om de bankzaken te regelen. Zo kun je met minimale kosten en papierwerk een kerkgenootschap oprichten.


Ik heb begrepen dat het  justitieel systeem een 'standaard' statuut heeft als je er zelf geen opgemaakt  hebt. Wat ik mij daarbij voorstel is een minimum statuut die de middenweg bewandelt tussen de meeste statuten. Zou je in een rechtszaak belanden door bijvoorbeeld een mede-leider die je aanklaagt omdat hij/zij zich gedupeerd voelt, dan hanteert de rechter dit. Heb je een eigen statuut, dan heb je dit zelf in de hand door het aanstellen/ontslaan specifiek te omschrijven. De gedupeerde is aangenomen wetende wat dit statuut omschreef dus zal dit statuut de beslissende rol gaan spelen. Krijg je als aangeklaagde een statuut die je niet kent, dan zou je een onprettige verassing kunnen krijgen tijdens de rechtszaak.

De volledige tekst van de presentatie is GRATIS te verkrijgen via email: taxandlawconsult@gmail.com