Sunday 23 June 2013

Belastingparadijs Bulgarije...

Bulgarije heeft de laagste belastingen van Europa, namelijk een flattaks van 10 %. Dit zowel voor vennootschappen als voor personen.

Bulgarije is ten onrechte  vrij onbekend als belastingparadijs in Europa. Doordat Bulgarije de laagste belastingen in de EU kent is het zelfs een van de meest aantrekkelijke landen voor het vestigen van een bedrijf. Daarnaast behoren de arbeidskosten tot de laagste in Europa en ook daarom is Bulgarije uitermate geschikt voor outsourcing van productie.

Bulgarije is in 2007 toegetreden tot de EU en is als zakelijke jurisdictie zéér in opkomst. Geen enkel
ander EU land heeft zoveel investeringen en start-ups vanuit andere EU lidstaten gekend als Bulgarije in de voorbije jaren. Momenteel is dit zelfs explosief gegroeid. In het eerste kwartaal van 2013 hebben zich 2600 Griekse ondernemers gevestigd in Bulgarije. De russen zijn na de val van Cyprus massaal richting Bulgarije getrokken om er te investeren. De banken  en de vastgoedsector doen er opnieuw gouden zaken.

Het land is geliefd ondermeer bij Engelse, Duitse, Nederlandse, Belgische, Griekse, Roemeense en Russische  ondernemers. De reden hiervoor zijn voornamelijk het gezonde ondernemingsklimaat en de loyale werknemers die gekend zijn voor hun werklust. Ook de lage loonkost speelt uiteraard in het voordeel van het land. De loonkost bedraagt nooit meer dan 35 % bovenop het netto loon. De loonkost is geplaffoneerd  op maximaal 2200 leva, wat neerkomt op iets meer dan 1100 euro. Alles erboven wordt enkel belast met de 10 % inkomensbelasting en is dus geen kost voor de werkgever.

In 2006 heeft het Europees Hof in het Cadburry-Schweppes arrest zich uitgesproken over verplaatsingen binnen de EU met fiscale motieven. De uitspraak is glashelder: Dergelijke verplaatsingen vallen onder de Europese vrijheid van vestiging.

Een ieder mag dus een onderneming starten in ieder EU land, ook wanneer dat uitsluitend om fiscale redenen is gedaan. En de ondernemer van vandaag heeft dit begrepen. De explosieve groei van Belgian Bulgarian Partners is daar een schoolvoorbeeld van.


Opmerkelijk is de grote verhuis van personen vanuit Belgie de laatste twee maanden.