Tuesday 28 May 2013

Roma in Bulgarije

In Bulgarije worden de Roma meestal aangeduid als Tsigani (цигани, uitgesproken [tsiɡəni] ), een exonym dat sommige Roma kwalijk en anderen omarmen. De vorm van de endonym Roma in de Bulgaarse is Romi (роми).

Bulgarije neemt deel aan het Decennium van de Roma , een internationaal initiatief om de sociaal-economische status en sociale integratie van de Roma, met acht andere regeringen zich ertoe verplichten het "werken aan de bestrijding van discriminatie en het sluiten van de onaanvaardbare kloof tussen Roma en de rest van de samenleving" te verbeteren . De rechten van de Roma in het land zijn ook vertegenwoordigd door verschillende politieke partijen en culturele organisaties, met name de Civil Union "Roma" .

Bekende  Roma uit Bulgarije zijn muzikanten Azis , Sofi Marinova en Ivo Papazov , chirurg Aleksandar Chirkov, politici Toma Tomov en Tsvetelin Kanchev, voetballer Marian Ognyanov en 1988 Olympisch bokskampioen Ismail Mustafov .

Romani mensen worden beschouwd als tweederangs burgers door sommige Bulgaren  en ongeveer 70.000 van hen zijn betrokken bij criminele activiteiten.  De handel tussen de Roma-mensen is ook veel te wijten aan hun bruid markt tradities.  Roma-integratie programma's gefinancierd door de Europese Unie tot nu toe niet succesvol geweest.  Velen van hen zijn bezig met het stelen van metalen onderdelen van de nationale infrastructuur die vervolgens worden verkocht als schroot voor  geld.  De diefstal van metalen onderdelen is een primaire bron van inkomsten voor ongeveer 60.000 Roma.  Er zijn ook talrijke gevallen gemeld van Roma aanvallen tegen treinen voor passagiers en vracht.