Tuesday 21 May 2013

Detacheringsfraude


Door het vrij verkeer van diensten kan een bedrijf, gevestigd in een EU-lidstaat, een aantal van zijn werknemers naar België sturen om een tijdelijke opdracht (max. 24 maand) uit te voeren. De werknemers worden dan ‘gedetacheerd’. Ze moeten volgens onze loonvoorwaarden worden betaald maar blijven wel onderworpen aan het socialezekerheidsrecht van hun land. Een Pools bedrijf bijvoorbeeld detacheert een aantal Polen naar België. Het loon van die Polen hier moet minstens ons minimumloon bedragen. Omdat ze onderworpen blijven aan het Poolse socialezekerheidsrecht, moet hun werkgever hier geen RSZ-bijdragen op hun loon betalen.

In geval van zo’n detachering levert de administratie van het land van herkomst een A1-attest af (een verklaring dat de werknemer in orde is met zijn sociale zekerheid), dat  bindend is voor de Belgische administraties en rechters.

De huidige regelgeving zet de deur wagenwijd open voor misbruiken. Detacheringen worden gesimuleerd om te ontsnappen aan de bijdrageplicht in België. Er worden constructies opgezet om buitenlands personeel hier tegen lagere lonen te laten werken.

Een extreem voorbeeld van zo’n constructie is een Belgisch bedrijf dat een postbusvennootschap opricht in Tsjechië. De firma schrijft zijn Belgische werknemers in bij de postbusvennootschap en detacheert hen naar België. De Tsjechische administratie levert het A1-attest af. Op die manier kan het bedrijf zijn eigen werknemers aan het minimumloon inschakelen en hoeft het geen sociale bijdragen te betalen. De Belgische rechter heeft geen stok achter de deur door het bindend karakter van het A1-attest en kan niets beginnen tegen het frauderend bedrijf.

Een ander voorbeeld  is een constructie met een fictief Grieks bedrijf dat werknemers naar België detacheert. Sociale bijdragen worden niet betaald en zelfs onze minimumlonen worden niet gerespecteerd, wat op zich al onwettelijk is. De Griekse werknemers worden ferm onderbetaald maar aanvaarden dit omdat het loon hier nog altijd een stuk hoger is dan wat ze thuis kunnen verdienen.

Deze praktijken leiden tot deloyale concurrentie en sociale dumping. De buitenlandse werknemers worden vaak uitgebuit met te lage lonen, gebrek aan sociale bescherming en veiligheid op het werk, enz. Bovendien loopt de Belgische sociale zekerheid inkomsten mis.

Om detacheringsfraude te bestrijden wordt er een wettelijke bepaling ingevoerd op basis waarvan de Belgische rechter in geval van misbruik, de frauduleuze detacheringsconstructie en het A1-attest naast zich neer kan leggen. Vier extra controleurs worden aangeworven om de taskforce ‘grensoverschrijdende fraude’ te versterken.

(Copyright http://www.crombez.belgium.be)