Monday 20 May 2013

Werken in Bulgarije, het sociale zekerheidsstelsel


Het Bulgaarse stelsel van sociale bescherming omvat zowel het klassieke, op premie of bijdragebetaling berustende, stelsel van sociale verzekeringen, als de niet op premie- of bijdragebetaling berustende socialezekerheidsregelingen en sociale bijstand, waaronder het stelsel van sociale voorzieningen. Het stelsel van sociale bescherming bevat gerichte programma's voor sociale bijstand en zorg, waaronder werkgelegenheidsprogramma's voor kansarme groepen, kinderbijslag, enz.

De niet op premie- of bijdragebetaling berustende socialezekerheidsregelingen en de sociale bijstand worden gefinancierd uit de staatsbegroting. Om te beoordelen of iemand recht heeft op steun, wordt onder meer onderzoek gedaan naar de vermogenstoestand. Het stelsel van sociale verzekeringen wordt gefinancierd uit
speciale begrotingen van de socialeverzekeringsfondsen.

Uit de sociale verzekeringen die worden beheerd door het nationaal instituut voor sociale verzekeringen worden uitkeringen en pensioenen betaald wegens:

 tijdelijke arbeidsongeschiktheid,
 moederschap,
 tijdelijke gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid (andere werkplek),
 werkloosheid,
 invaliditeit,
 ouderdom,
 overlijden.

De verplichte ziekteverzekering, alsook het deel van de gezondheidszorg dat uit de staatsbegroting wordt gefinancierd, voorziet in een basispakket van gezondheidszorgvoorzieningen die, afhankelijk van de regeling, hetzij uit de begroting van het nationaal instituut voor volksverzekeringen of uit de staatsbegroting worden gefinancierd.

De sociale bijstand, zoals gedefinieerd in de nationale wetgeving, omvat uitkeringen in geld of natura ter aanvulling op of ter vervanging van inkomen tot het niveau dat de personen of gezinnen die de bijstand ontvangen nodig hebben om in hun basislevensbehoeften of een incidentele behoefte te kunnen voorzien.