Tuesday 21 May 2013

Wie erft er en hoeveel in geval er geen testament is in Bulgarije


De langstlevende echtgenoot en de kinderen, en, bij afwezigheid van afstammelingen, de ouders van de erflater, hebben recht op het voorbehouden erfdeel. De voorbehouden erfdelen van alle begunstigden kunnen oplopen tot 5/6 van de nalatenschap, indien de erflater zijn echtgenoot en twee of meerdere kinderen achterlaat.

Wanneer er geen testament is, dan gelden de volgende principes:

Indien de erflater ongehuwd en kinderloos was, dan erven de ouders of dan erft de nog levende ouder (art. 6 successiewet). Indien de erflater alleen ascendenten in de tweede graad of in een hogere graad heeft achtergelaten, dan erven de ascendenten in de meest verwante graad in gelijke delen (art. 7 van de successiewet). Wanneer de erflater alleen broers en zusters heeft achtergelaten, dan erven deze in gelijke delen (art. 8, lid 1 van de successiewet). Wanneer de erflater alleen broers en zussen en ascendenten in de tweede graad of een hogere graad heeft achtergelaten, dan ontvangen de eersten 2/3 en de ascendenten één derde van de nalatenschap (art. 8 lid 2 van de successiewet).Indien de erflater ongehuwd was, maar kinderen achterlaat, dan erven deze in gelijke delen (art. 5, lid 1 van de successiewet). Het deel van een vooroverleden kind komt toe aan zijn afstammelingen bij staken (plaatsvervulling).Indien de erflater een echtgenoot achterlaat bij afwezigheid van kinderen, ascendenten, broers of zussen of afstammelingen van deze laatsten, dan erft de echtgenoot de hele nalatenschap (art. 9 van de successiewet).

Indien de erflater een echtgenoot en kinderen achterlaat, dan erft de echtgenoot in gelijke delen met de kinderen (art. 9, lid 1 van de successiewet).

Hebben partners van een al dan niet geregistreerd partnerschap rechten op de nalatenschap?

De partners van een niet-geregistreerd partnerschap – het Bulgaars recht kent geen geregistreerd partnerschap – moeten de erfopvolging van hun goederen aan de andere partner vaststellen in een testament, aangezien zij geen wettelijke erfgenamen zijn.